АБТТА настоява срокът на действие на 9% ДДС за туристическите пакети да се удължи до края на 2024
АБТТА настоява срокът на действие на 9% ДДС за туристическите пакети да се удължи до края на 2024
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Даниела Стоева e избрана за член на Изпълнителния борд на ЕКТАА, съобщиха от АБТТА. Тя е бивш председател на АБТТА, настоящ член на Управителния съвет на организацията и екс-зам. министър на туризма в служебното правителство на Република България в периода май-септември 2021 г.

Създадена през 1961 г., днес ЕКТАА обединява националните туристически асоциации на всички европейски държави – членове и кандидат-членове на ЕС. България е член на престижната организация от 2004 г. , с единствен и пълноценен представител Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА.

Сред основните приоритети в работата на новия мандат на управление на ЕКТАА са пълноценно използване на възможностите за Европейско финансово подпомагане  за възстановяването на европейския туризъм, устойчиво разрешаване  на проблема с кадрите  и гарантиране правата на потребителите на пакетни туристически пътувания във всички резервационни канали на туристическите пътувания.

Какво влияние ще окаже върху развитието на българския туризъм фактът, че страната ни ще бъде в управлението на престижната европейска организация?

„Чрез тази позиция ще имаме възможност за директно участие във формирането на европейската туристическа политика. Ще разполагаме с изпреварваща информация – обяснява Даниела Стоева.

На второ място, ще имаме много добра възможност българското туристическо законодателство да бъде оптимално синхронизирано с европейското. Ревизията на директивата за пакетни пътувания съвпада с изработването на нов закон за туризма в България.

На трето място, ще има възможност за многократно по-активни контакти между туристическите агенции и туроператорите в България с техните колеги на европейско равнище чрез съответните асоциации на държавите членки на ЕС и иницииране на събития  в подкрепа на българския туризъм.

В този смисъл смятам, че АБТТА може да  допринесе многократно за разпознаваемостта на България като туристическа дестинация„ – казва Даниела Стоева и допълва , че  – „Всички тези цели могат да бъдат постигнати чрез обединяване на добронамерените усилия на всички заинтересовани страни,  действащи на българския туристически пазар.”

Сподели публикацията