Инж. Людмила Маждракова – дамата, която помага на бизнеса да сбъдва мечти
Инж. Людмила Маждракова – дамата, която помага на бизнеса да сбъдва мечти
Slide
Slide
Slide
Slide

„Вдъхновява ме работата в екип и изпитвам истинско щастие да служа на хората“, казва опитният консултант инж. Людмила Маждракова – управител на „Маждраков Консулт“.

„Бях на 27 години, когато взех съдбоносното решение да сменя професията си. Да скрия дипломата си на инженер-химик по автоматизация на производството в дълбоко чекмедже и да се впусна в сферата на обслужването.“. С тези думи Людмила Маждракова се връща към началото на своето плаване в бурните води на бизнеса. Както тя самата ще се убеди, те често са пълни с невидими препятствия и опасни рифове. Годината е 1991 и България прави първите си много плахи стъпки по пътя към нов тип икономика, която да промени социалистическия модел. Процесът се оказва дълъг и много по-сложен отколкото изглежда в началото. В нито един момент това не отказва Людмила Маждракова да преследва целите си. Защото краят на един етап винаги е начало на нещо ново. „Огромният химически завод, в който работех в началото на 90-те, прекрати доставките на суровини и загуби пазарите си за много кратко време – разказва Людмила Маждракова. – За мен това беше повод да потърся друг начин за личностна реализация. Родителите ми, с цялата си мъдрост, насочиха усилията ми към създаване на собствен бизнес, и така през 1991-ва година се появи малкият хранителен магазин в гаража на татко. За няколко години нашият семеен бизнес прерасна в средно предприятие с над триста човека персонал, работещи в десет магазина, две заведения за хранене и един от най-добрите малки заводи за производство на колбаси и месни деликатеси. Бях сред основателите на Асоциацията на месопреработвателите, нейният първи изпълнителен секретар, а домът ми – първият офис на сдружението. През 1997-ма година само за няколко месеца бизнесът ни фалира и изгубихме всички лични и служебни активи и имущество, заложени към банки и кредитори. До 2004-та година изплащахме фирмените дългове, а за мен периодът завърши с развод и влошено здраве. Казват, че това, което не те убива, те прави по-силен. Истината е, че човек трябва да вярва, че винаги има изход и от него зависи колко бързо ще мине по пътя. Да не приемаш препятствията като проблеми, а като задачи за решаване – на това уча до ден днешен всички колеги от екипите, в които работя. Позитивизъм и вдъхновение са двете вълшебни думи, които ме съпътстват в живота.

Урокът, който животът ми даде, е че за да успееш в управлението на собствен бизнес, само ентусиазъм не стига. Трябват познания за всички аспекти на дейността, икономическа грамотност, финансова култура и лидерски умения. Но истинският успех идва при визионерите, при хората със стратегическо мислене и смелост да мечтаят.“
Людмила има щастието да срещне такива хора по пътя си в туристическия бизнес и сред тях са Светослав Стаменов и Стефан Шарлопов.

„Светослав Стаменов ме научи на най-важните тънкости в професията – казва Людмила Маждракова. – Показа ми колко е важно да си поставяш недостижими цели и да имаш вярата и амбицията да бъдеш най-добър във всичко, което правиш – без значение е дали това е миенето на пепелници, предлагането на горещи френски кроасани на първите гости в сладкарници „Лъки“, или обслужването на кралски особи в Президентството на Република България. Стефан Шарлопов ми предаде своята страст към постигането на успех, научи ме на педантична точност, висока финансова култура и нестихващо желание за достигане на най-високо качество в обслужването. Създадохме заедно „Дом далеч от дома“ и тази философия до ден днешен съпътства успеха на хотелите от „Шарлопов Груп“.
Когато оценява потенциала на България в областта на туризма, Людмила Маждракова има сериозно обоснована гледна точка.

„България е европейска държава, в която природните дадености са възможно най-добрите – коментира опитният бизнес консултант – Реки, планини, езера и море, плодородни земи и четирисезонен климат. Така погледнато, ние живеем в едно от райските кътчета на земята. Тъжно е, че в периода на прехода инвеститорите в туризма бяха готови да вложат милиони левове в бетони и дизайн, но не и в качествен персонал, неговото обучение и развитие. И това е началото на безкрайното колело – бедни туристи с високи претенции се обслужват от нископлатен персонал, получават нискокачествени продукти и „работят“ за имиджа на България. Ние, като нация, уважаваме чуждоземците – няма друга държава, в чиито фолклор съществува изразът „да не се изложим пред чужденците“. Поколения наред е налагана философията, че ние сме „втора ръка хора“ в сравнение с тези, които идват отвън.

България винаги е била туристическа дестинация за определени групи чуждестранни туристи, но в последните години българите я преоткриха. Ами само преди петнадесетина години в хотелите имаше два ценоразписа – за чужденци и за българи! Самочувствие ни липсва, а поводите за гордост са безброй. Нашите хотели са нови, отлично обзаведени и оборудвани, намират се на страхотни локации. Заведенията за хранене са модерни и предлагат висококачествена храна на световно ниво. Невижданият бум в процеса на изграждане и дейност на фамилни ресторанти, къщи за гости, семейни хотели и прекрасни вилни селища е в основата на развитието на България като желано място за пътувания и ваканция за български и чуждестранни гости.“ Има ли работеща рецепта за това как България да се възползва в пълна степен от природните си дадености и от възможностите за исторически, културен и всякакъв друг вид туризъм?

Лесната достъпност и инфраструктурата са от изключителна важност – категорична е Людмила Маждракова. – Пред очите ни в последните няколко години се разви градският туризъм, след като нискотарифните авиокомпании отвориха големите ни градове за полети от и за европейски дестинации. Летният туризъм е заложник на чартърните програми на големи туроператори. Много целенасочена работа, промяна в законодателството и стратегически решения от страна на бранша са необходими, за да се развият културният и исторически туризъм. Липсата на ясен собственик на културно-историческото наследство и невъзможността за публично-частни партньорства са базисни спънки за България. За добър пример мога да дам развитието на балнео, СПА и Уелнес туризма. Оставен в ръцете на предприемачи, това е най-бързоразвиващият се сегмент от туристическата индустрия. България изгради свой автентичен облик на целогодишен балнео-оздравителен, СПА и уелнес туризъм, основан на уникални природни богатства от минерални води, лечебна кал, билки и лечебен климат. Огромен потенциал виждам в налагането на България като дестинация за здравен туризъм.

Колкото до моята роля в развитието на различни туристически продукти, то опитът ми на собственик на бизнес и дългогодишен изпълнителен директор на първата частна хотелска верига в България, заедно с инженерната ми професия, дават възможност да покривам широко портфолио от консултантски услуги в сферата на хотелиерство и ресторантьорство. Сред тях са създаване и реализиране на концепции за хотели, ресторанти и медикъл СПА центрове; тяхното развитие и управление. Да работиш в туристическия бизнес е благословия! Малко са професиите, в които резултатът от труда ти идва мигновено. Щастието в очите на гостите и гордостта в целия екип, постигнал това, са изключителен измерител на успеха. Вдъхновява ме работата в екип и изпитвам истинско щастие да служа на хората.

Инж. Маждракова (в средата) със специалната награда „Сграда на годината“ за проекта „Пивоварница Каменица“ в град Пловдив.

Съветите на експерта

„Грешките са присъщи само на активните и работещи хора, така че и те са част от пътя към успеха“, казва Людмила Маждракова. – Разделям участниците в туристическия бизнес на две – инвеститори и служители в туристическите обекти. Служителите често допускат грешки, които са в резултат на недостиг на знания, умения и компетенции в професията. Те се преодоляват лесно, ако човек има амбицията да се развива, да полага усилия за усъвършенстване и се поддава на състезателния дух да постига максимални резултати и да бъде най-добър в това, което прави. Една от моите мечти е въвеждане на дуалното обучение в туризма. За младите хора да учат и да работят в ресторанти и хотели е възможно най-добрата комбинация, а изграждането на компетентни кадри е залог за устойчиво развитие на туристическия бранш.

Групата на инвеститорите в годините на прехода промени своя състав, мотивация и основни характеристики. Успелите хотелиери и ресторантьори са хората, които се довериха на професионалисти при изграждането и експлоатацията на туристическите си обекти. Те не се страхуват да бъдат заобиколени и подкрепени от умни, амбициозни и вдъхновени хора, обичащи професията си. „Учене през целия живот“ е моята формула за успех. Да обичаш работата си и да изпитваш истинска радост от постигнатите резултати са много важно условие за лична удовлетвореност. Без дисциплина, отговорност и уважение към колегите нашата работа в туристическата сфера е невъзможна. Вярвам, че да върнем уважението към професиите в този бизнес е постижима цел!

Людмила Маждракова (втората от ляво надясно) на награждаването за приза „Тренер на годината“ от „WIFI International Austria“.

Споделени пътувания и канадска борба

Къде и как обича да пътува Людмила Маждракова?

Привърженик съм на „споделените“ пътувания – признава вечно заетият бизнес консултант. – Служебно, с приятели, с деца и внуци. Стягам багаж да 20 минути и съм готова да тръгна във всеки един момент. Море, слънце, топъл пясък, смях на приятели и вкусна храна е идеалната почивка за мен. Признавам, че не знам какво да правя в свободното си време – всичките ми опити да имам хоби се оказваха неуспешни в годините. Вече седем години имам щастието и привилегията да работя в Световната Федерация по Канадска Борба и да оглавявам комитета за хората с увреждания в спорта. Не спирам да помагам на атлетите да достигат високи спортни постижения и да се състезават в най-добрите за тях клас и категория. Нашата цел е спортът „Канадска борба“ да влезе в програмата на Параолимпийските игри през 2028-ма година.

Красотата на природата вдъхновява Людмила


Автор Кристиан Иванов

Бизнес карати

В рубриката „Бизнес карати“ bgtourism.bg дава думата на успешни личности в българския туризъм. Това са хората, които чертаят пътя за превръщането на този бизнес в мощен мотор за икономиката на страната и не спират да работят за покоряването на нови предизвикателства. Примерът им е заразителен за всеки, който иска да следва мечтите си. Техните истории, написани от живия живот, са повече от интересни. Днес наш гост е инж. Людмила Маждракова.

Сподели публикацията