Slide
Slide
Slide
Slide

София. Коронавирусът удря най-вече хората със слаба имунна система, сочат изнесените данните от медицинските специалисти от цял свят до момента. Природните дадености в климатичните ни и балнео курорти у нас въоръжяват местните жители и своите гости с едно от най-силните оръжия срещу коронавируса – с подсилване на имунната система чрез използване на природните лечебни фактори за превенция на здравето и за профилактика на хроничните заболявания.

Защо е компрометиран имунитета и здравния статус на населението?

Забързаното всекидневие, стресът на работното място, шумът в градската среда, замърсеният въздух на мегаполисите и други вредни фактори, съпътстващи цивилизованият свят, са едни от основните причини за компрометиране на имунитета и здравния статус на населението. Това сочи в своето професионално становище д-р Татяна Ангелова – м.д. експерт на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БУБСПА) и член на Медицинската комисия на Европейската СПА Асоциация (ESPA), която препоръчва за подобряване на здравния статус на населението използването на възможностите на българските климатолечебни и балнео-климатични курорти у нас. В професионалната оценка на специалиста от БУБСПА се посочва още: “Внедряването на новите технологии, свързани с целодневна работа пред мониторите на компютрите, обричат работещите на перманентно обездвижване, отключващо верига от здравословни проблеми. Сред тях са наднормено телесно тегло, чувствително нарастване на броят на захарният диабет сред възрастните и децата, непрекъснато подмладяване на хипертоничната болест, на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите инциденти. Все по-често се говори за „бърн аут” – синдром, свързан с прекомерно умствено изтощение и т.н. С други думи казано изброените фактори водят до повишаване заболеваемостта на населението.

Как да преодолем неблагоприятните последици от съвременния начин на живот?

Имаме ли възможности, които към момента не използваме рационално и пълноценно, и които биха оказали оздравителен ефект върху човешкия организъм? Решението на част от поставените въпроси е в умелото използване на естествените лечебни фактори в балнеоклиматичните и климатолечебни курорти за оздравяване на организма на човека. В последните години се говори за „бум” в СПА и уелнес направленията в туристическата индустрия.

Българските климатолечебни курорти са най-голямото оръжие срещу коронавируса, засилваме имунитета си с природните ни дадености
Красивата природа с чист въздух зарежда българите със силен имунитет. Райските места в българските планини целогодишно, както и курортите ни по Черноморието, са отлична възможност туристите да се заредят с добро настроение и позитивна енергия.

Тези направления включват използването на климатичните фактори в съчетание с хидро, балнео и пелоидо терапиите за превенция и профилактика на хроничните заболявания, в съчетание с обучение за здравословен начин на хранене. Към този комплекс задължително се включват програми със специфичен двигателен режим, съобразен със здравния статус на туриста. Днес целта е

връщането на човека към естествените лечебни фактори,

които са използвани от дълбока древност и до наши дни, за оздравяване на организма. Все по-актуален е въпросът за извеждането на човека от всекидневната напрегната и стресираща среда, съдържаща различни вредности и отправянето му към спокойна, екологично чиста и здравословна среда. Това може да бъде постигнато чрез активното му насочване към климатичните и балнеоклиматичните курорти, разполагащи със специфични климатични характеристики – висок процент на слънцегреене; ниски до липсващи мъгли; богат на леки отрицателни йони и фитонциди въздух; естествени термални минерални води, прилагани с успех за питейно, външно, инхалационно и други видове балнеолечение и т.н. Има редица научни клинични и експериментални проучвания за саногенезният ефект на климато и балнеолечението върху човешкият организъм, който продължава за период от 3 до 6 месеца. Доказано е, че ежегодното провеждане на комплексно климато и балнеолечение при някои хронични заболявания на вътрешните органи, води до разреждане на обострянията им и съответно до намаляване на хоспитализациите на пациентите. Ключът към преодоляване на горепосочените проблеми е в рационалното използване на природните лечебни фактори за превенция на здравето и за профилактика на хроничните заболявания. Целта е създаване на по-добра здравна култура за движение, хранене, редуване на активна работа и покой”.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Българските климатолечебни курорти са най-голямото оръжие срещу коронавируса, засилваме имунитета си с природните ни дадености

Сподели публикацията