Град Елена привлича все повече туристи
Град Елена привлича все повече туристи
Slide
Slide
Slide
Slide

Елена. Еленският балкан става все по-гостоприемен и предпочитана целогодишна дестинация за туризъм. Броят на българските и чужди туристи расте с всяка изминала година, а повечето, избрали да прекарат почивката си тук, ползват услугите на Туристическия информационен център в Елена. През изминалата година техният брой е близо 5200, с 1000 повече от 2018 г. Преобладават българските туристи, най-вече семейства с деца и организирани групи. Около 140 чужденци са получили услуга от ТИЦ. През активния летен сезон в помощ на екипа работиха и петима млади екскурзоводи.

Културно-историческото наследство на град Елена буди най-голям интерес сред посетителите. Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливница“ и къща музей „Иларион Макариополски“ са сред стоте национални обекта. Първото класно училище у нас, Камбуровият хан, къщата музей, трите църкви в града пазят спомени и пренасят всеки посетител в славната история на възрожденския град, родно място на будители, книжовници и църковни водачи, на бунтовници и завераджии.
Природните забележителности в Еленския балкан също привличат туристите. Справка от ТИЦ показва, че над 860 са проявили интерес към възможностите за екотуризъм в региона. Язовир „Йовковци“, мемориален комплекс „Вълчан войвода“ в Раювци, Христовският водопад са сред най-привлекателните за разходка и отдих. През последните две години расте популярността на язовир „Палици“ с възможности за риболов край водното езеро.
През изминалата година 628 души са получили информация от ТИЦ за текущи и предстоящи събития в общината, засилен е интересът към местните специалитети – еленски бут, млечни продукти, вино, мед и техните производители.
Къщите, вилите и хотелите в Еленския балкан са отворени за гости по всяко време на годината, но най-голямото търсене на места за настаняване е за Празника на еленския бут, Нова година, през месеците юли и август.
Туристическият информационен център в Елена е сред първите в страната със сертификат от Министерството на туризма за качествено информационно обслужване, реклама и популяризиране на туризма в общината.
Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК
Сподели публикацията