Д-р Сийка Кацарова
Slide
Slide
София. Вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова взе участие в онлайн сесията за европейския здравен туризъм, домакинствана от Ищван Уйхели – член на Европейския парламент, и подкрепена от Европейската СПА асоциация и Словения (страна-партньор, организиращ Health Tourism Industry конференциите).
Дискусията събра евродепутати, представители на европейски асоциации, официални лица и експерти в сектора на здравния туризъм по темата за превенцията в европейските здравни дестинации.
Европейската комисия бе представена от Велина Пендоловска и Томас Секретан. Обсъдени бяха възможностите за превенция в здравните курорти и лечебните центрове. Във фокуса на вниманието на участващите в сесията бе и подобряването на качеството на живот в полза на всички европейски граждани.
Кацарова посочи, че за развитието на европейскатата здравна превенция, балнеологията, както и за планинския медицински туризъм, са необходими допълнителни инвестиции за подобряване на туристическата инфраструктура и значението на европейските курорти за СПА и уелнес туризъм.
Тя е категорична, че трябват нови решения и алтернативи на ваксините, които да подобрят имунната система и психичното здраве на хората, преболедували Ковид-19.
„Нуждаем се от възможности, които да бъдат фокусирани върху превенцията и последващата грижа за пациенти с COVID-19 в европейските лечебни извори, европейските здравни курорти с природни средства в комбинация със здравословната храна. Необходимо е да се обърнем към корените си – към медицинската експертиза в устойчиви и зелени здравни курорти, в създаването на марка за европейски здравни дестинации“, заяви генералният секретар на Европейската СПА асоциация Чила Мезоси.
Сийка Кацарова сподели, че в ситуацията, в която обществото в цял свят е поставено в условита на пандемия, се нуждаем от призиви към Комисията, която да предвиди допълнителни научно обосновани възможности за финансиране, тъй като медицинският туризъм може да помогне за намаляване на разходите за здравеопазване чрез превантивни мерки и по-ниско потребление на фармацевтични продукти – това би подобрило допълнително устойчивостта и качеството на труда.

„Членовете на Европейската СПА асоциация предлагат дълги Covid програми, а медицинските изследвания доказват благоприятното въздействие на природните лекарства върху човешкото тяло. Желаем съществена подкрепа на медицинските изследвания от програмите на ЕС. Използването на балнеологията (СПА медицината) в контекста на националната здравна политика, европейските здравни курорти и СПА градове като световно културно наследство трябва да бъде по-признато от партньорите на ниво ЕС както в здравната политика, така и в туристическата индустрия. ESPA има удоволствието да има както представители на Европейската комисия на кръглата маса, така и Словения като страна партньор с отлични услуги в здравния туризъм”, заяви президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа.

Европа все още е най-посещаваният регион, но бързо губи пазарния си дял. Здравният туризъм обаче се оказа най-бързо развиващият се туристически сегмент в световен мащаб с 15-20% годишен ръст и тенденция, повлияна положително от демографските, социологическите и културните условия на живот в Европа, днес подсилени с пандемията. За да обсъдят общите предизвикателства и възможности за европейския здравен туризъм, представители от 12 държави, а именно лидери на организации, свързани със здравния туризъм, се събраха на 1-вата среща на върха на европейската индустрия за здравен туризъм, организирана по време на конференцията HTI в Хърватия през 2017 г.

Сийка Кацарова: Ниското ниво на ваксинация ще отблъсква чуждестранните туристи

От 2018 г. събитието се предлага в Европейския парламент, като по този начин се предоставя платформа за диалог между лидери на европейския частен сектор и европейски служители относно възможни партньорства, насърчаване и промени в законодателството и споделяне на възгледи за Европа като дестинация за здравеопазване. Настоящата сесия за европейски здравен туризъм се проведе онлайн днес, като въведение в 5-ата европейска среща на високо равнище на HTI, планирана да бъде предложена през 2022 г. в Европейския парламент, когато ситуацията с Ковид позволява.

Сподели публикацията