Slide
Slide

София. Министърът на туризма Стела Балтова участва в откриването на 20-та годишна среща на АБТТА. В обръщението си тя поздрави организацията за 25-та й годишнина и връчи на председателя на УС на АБТТА Димитрина Горанова почетен стъклен плакет за принос за развитието на туризма в България.


„Живеем в безпрецедентни времена, в които се взимат безпрецедентни мерки заради пандемията, но се надявам туризмът да се възстанови и вие да излезете по-устойчиви, по-иновативни и по-успешни след кризата“, каза министър Балтова, обръщайки се към представителите на бизнеса.

Тя подчерта, че България е на едно от добрите места по възстановяване сред дестинациите в Европа и сподели част от посланията от срещата на Световната организация по туризъм към ООН в Мадрид – като очакванията постепенно туристопотокът към основните дестинации да се възстанови, а през 2024 година входящият туризъм да достигне нивата от 2019 г. Като ключов момент министър Балтова посочи възстановяването на доверието в международните пътувания, за което ще допринесе и приетият в Мадрид международен кодекс за защита на туристите. Друг изключително важен фактор е информационното осигуряване и работата с местните общности, подчерта министър Балтова. „АБТТА е организацията, която представлява най-ярък пример за активно съдействие с местните общности”, каза министър Балтова. Иновативност, споделеност, свързаност, солидарност, устойчивост – това са основните думи, които ще са в основата на възстановяването на сектора, изрази убеждението си министърът на туризма и допълни: „Зеленият преход е въпрос на нова държавническа и управленска култура, но също и социалната отговорност на бизнеса, координираните усилия на всички заинтересовани страни. Вие сте тези, които ще създавате тези туристически продукти, които от своя страна ще възпитават тази нова култура.“

Акцент в последвалите разговори, в които участва и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, беше европейската Директива за пакетните пътувания с фокус справедливото разпределение на отговорностите в защита правата на потребителите в пакетните туристически пътувания. Директивата беше представена от госта на годишната среща на АБТТА Ерик Дрезин – генерален секретар на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА), в който по думите му членуват 33 асоциации, включително такива извън ЕС, както и от българския представител на международната организация Даниела Стоева – директор на АБТТА в борда на директорите на ЕКТАА.

Заместник-министър Ирена Георгиева представи предприетите от Министерството на туризма конкретни стъпки за създаването на бъдещ Гаранционен фонд и свързаните с него идеи за законодателни промени. Тя информира, че в рамките на първия мандат на служебното правителство беше поставено началото и активизирането на тази идея, бе създадена работна група, очертани основните теми и извършен сериозен обем от работа, за да се задейства създаването на Фонда. Предстоящите етапи са избирането на външни финансови консултанти и широко обществено обсъждане.

В началото на събитието председателят на УС на AБТТА Димитрина Горанова благодари на министър Балтова за оказаната подкрепа към сектора и изтъкна многото инициативи, предприети от Министерството на туризма в рамките на служебния кабинет. Като илюстрация тя подчерта факта, че само в рамките на седмицата се проведоха две важни събития – създаването на Експертния консултативен съвет в подкрепа на креативния и рекреативния бизнес, в чийто обсег попада туристическата индустрия, с участието на три министерства, както и организираната кръгла маса „Зелени иновации в туризма“ по изключително актуалните теми, свързани с опазването на околната среда и климата.

Сподели публикацията