Slide
Slide

На 10 км от град Бургас – в м. Минерални бани се намира мястото, събрало в себе си хилядолетна история. То привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления. Комплексът дава възможност на гражданите и гостите на Бургас да посетят изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването е спазена оригиналната визия, банята е облицована с мрамор и характерната за Ориента керамика. Историята на мястото се пресъздава чрез прожекция върху купола на базата на 3D мапинга. Комплексът е допълнен с уютна кафетерия, място за отдих, музей и достъп до реставрираните археологически структури. Всеки посетител може да си налее от лековитата минерална вода, течаща от чешмите със свободен достъп за ползване.

Древният балнеологичен комплекс Акве калиде е едни от най-известните в Югоизточна Тракия минерални бани, където още в дълбока древност е използвано уникалното съчетание на топлите води с лечебната кал на близкото Атанасовско езеро и солената морска вода. Находките показват, че лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато в близост до него са създадени три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр. Траките превърнали извора в средата на І хил. пр. Христа в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Акве Калиде е късно античен и средновековен град, известен от хилядолетия с минералните си извори. Първата римска баня в Акве Калиде е изградена през І в., по времето на император Нерон. Топлите минерални извори се превърнали в любими за много велики владетели – императори, царе и султани. Като благодарност за изцелението си от подагра султан Сюлейман ІІ Великолепни изградил на това място изключително модерен за времето си хамам (турска баня), който може да се види и до днес. Върху купола ѝ посетителите могат да изгледат впечатляваща визуална продукция, използваща най-модерни технологии за 3D mapping с възможност за аудио на 8 езика: български, английски, руски, немски, френски, чешки, полски и турски.

Прожекциите се организират на всеки кръгъл час, като максималната група зрители може да бъде от 45 човека, които да гледат едновременно. ТК „Акве Калиде“ работи целогодишно, без почивен ден.

Тук може да видите цените за посещение на туристическия комплекс:

http://www.aquae-calidae.com/bg/tseni

или

Зимно работно време: 8:30 – 17:30 ч.

Цени за периода октомври – май

Стандартен билет с 3D мапинг прожекция – 4,00 лв

Вход за учащи/пенсионери с 3D мапинг прожекция – 2,00 лв

Вход за деца от 3 до 7 години с 3D мапинг прожекция – 1,00 лв

Вход за деца до 3 години и хора с увреждания – безплатен

Вход без 3D мапинг прожекция – 1,00 лв.

 

Лятно работно време: 8:00 – 20:00 ч.

Цени за периода юни – септември

Стандартен билет с 3D мапинг прожекция – 6,00 лв

Вход за учащи/пенсионери с 3D мапинг прожекция – 3,00 лв

Вход за деца от 3 до 7 години с 3D мапинг прожекция – 1,50 лв

Вход за деца до 3 години и хора с увреждания – безплатен

Вход без 3D мапинг прожекция – 2,00 лв.

За заявки и резервации: 0882 00 41 26, akvekalide@gotoburgas.com

http://www.aquae-calidae.com

 

Oфициалния туристически портал – https://bulgariatravel.org/

Facebook – Bulgaria Travel

Instagram – bulgariatravelorg

YouTube – Bulgaria Travel

БУБСПА – https://www.bubspa.org

ИАНМСП – https://www.sme.government.bg

Сподели публикацията