Slide
Slide

Красивата природа, близостта до морето, хигиената, удобствата и възможността за свобода на децата са приоритетни фактори при избор на къмпинг

София. Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2021 приключи. Анкетата се проведе за седма поредна година и се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига спортни магазини SportDepot. Тази година в анкетата гласуваха – 882 души, което е много близо до резултата от миналата. Ето кои български къмпинги печелят призовите места в двете най-престижни категории:

Любим къмпинг на българското Черноморско крайбрежие:

I място: къмпинг Якото място
II място: къмпинг Шкорпиловци
III място: къмпинг Градина

Титлата морски любимец на 2021 г. е за къмпинг Якото място (Лозенец). Той покорява върха, като се издига с цели две позиции от миналата година. Второто място е за отворения през 2018 г. къмпинг Шкорпиловци, който скача с едно нагоре от 2020-та. Бронзът отива при къмпинг Градина, което е и като сборно понятие за къмпингите в района на едноименния плаж. Атлиман (Китен) се нарежда четвърти, а петото място е за къмпинг Зора (Обзор).

Къмпинг пътеводителят за 2021 г. вече е национална брошура на България

На въпроса „Какво Ви привлича в любимия Ви къмпинг?“ гласувалите отбелязват като най-важни непосредствената близост до морето, възможността за свобода на децата и спокойствието, редът и тишината. Други важни фактори за спечелване на сърцата на къмпингарите по морето са красивата природа наоколо, хигиената и удобствата в къмпинга.

Близо една трета от попълнилите анкетата не са посещавали къмпинг по българското Черноморие този сезон, а 31,20% от тези, които са не могат да определят никой като любим.

Любим къмпинг във вътрешността на страната:

I място: къмпинг Къпиновски манастир
II място: къмпинг Емануил
III място: термален къмпинг Велинград

Рекордьорът по спечелени първи места през годините – къмпинг Къпиновски манастир отново се връща на върха тази година. Успехите му се основават на постоянно развиващ се бизнес модел, целенасочена работа и умело управление. Къмпинг Емануил, от своя страна също може да се похвали със стабилна фенска маса във времето. Той се изкачва с едно място до втората позиция през настоящата 2021 г. Третото място е за открития в края на 2019 г. термален къмпинг Велинград, с минимална разлика зад втория. Новите къмпинги Кукери (Кошов / Русе) и Алба (Скобелево / Казанлък) допълват петицата в тази категория.

Красивата природа, хигиената и удобствата са трите водещи фактора, които гласувалите са посочили като причина да изберат своя любим къмпинг във вътрешността на страната. Спокойствието, редът и тишината, отношението на персонала и възможността за свобода на децата са други важни изисквания, заявени в анкетата. Цената е едва на 12-то място сред приоритетите на туристите.

29,9% от анкетираните не са посещавали къмпинг във вътрешността на страната тази година, като едва 7,4% от клиентите на тези къмпинги не могат да посочат такъв като свой любим. Това е значителна разлика, в сравнение с морето.

ТОП 10 на любимите къмпинги в България за 2021 г. (морски и вътрешни), според броя на гласовете за тях:

  1. Къпиновски манастир (Велчево)
  2. Якото място (Лозенец)
  3. Шкорпиловци
  4. Градина (Черноморец)
  5. Емануил (яз. Жребчево)
  6. Велинград
  7. Атлиман (Китен)
  8. Кукери (Кошов)
  9. Алба (Скобелево)
  10. Зора (Обзор)

От гласувалите в #BestBGcamp2021 преобладава делът на жените – 55,3%, срещу съответно 44,7% мъже. Най-активни в отговорите са били жителите на София (35,9%), Бургас (14,1%) и Пловдив (7,6%), следвани от Варна (6,7%), Велико Търново (6,5%), Русе (6,4%) и Стара Загора (5,9%). Най-активни са от възрастова група 36 – 50 години – малко повече от половината (53%) от всички гласували.

Победителите в останалите седем категории ще бъдат публикувани след като бъдат обработени данните.

Предстои да изтеглим и обявим и кои трима печелят награди от верига спортни магазини СпортДепо.

Заглавна снимка: Колаж Къпиновски манастир и Якото място

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията