Slide
Slide

Варна. „Ние, българските екскурзоводи – „малките посланици на България“ сме хора със задълбочени познания в много области, с отлична езикова подготовка и с богата дългогодишна практика в туристическото обслужване. Това се знае и от туристите, и от студентите-първокурсници, както и от много неспециалисти, които са далеч от туризма.

Сега сме тотално забравени, низвергнати, отритнати. Е, няма такава държава – ще кажат някои, където това се случва. За съжаление и с огромна болка осъзнаваме, че има – и това е държавата в която живеем, държавата която популяризираме чрез труда си и държавата, в която отглеждаме децата си.

Това се казва в отворено писмо до Министерски съвет, подписано от Управителните съвети на Съюза на екскурзоводите в България, Асоциацията на екскурзоводите в България и Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас.

„Не заслужаваме такова унизително отношение! Отмина и октомври – т.е. ЦЕЛИ ОСЕМ МЕСЕЦА живеем с празни обещания за някаква финансова помощ. Цели осем месеца безплодно умуване, как да се помогне на екскурзоводите в България, пострадали след настъпване на Ковид. И какъв е резултатът? Помощ до момента – никаква!

България е вероятно единствената /или една от съвсем малкото държави в Европа/, в която ние, екскурзоводите не получихме нито лев от държавата си, след настъпване на Ковид 19. Не получиха нито лев дори онези от нас, които бяха на първа линия, които рискуваха здравето си още в началото, през февруари и март – посрещайки туристите, обслужвайки ги в курортите и изпращайки ги обратно до летищата“, споделят екскурзоводите. 

„Коя българска институция се позаинтересува как, след настъпване на Ковид, оцеляват екскурзоводите толкова време без работа, как отглеждат децата си, и как плащат квартири, ток, вода, храна и други. Цели осем месеца?

Крайно време е да се престане с оправданието, че не сме били „правно конституирани като юридически лица“, измисленото изискване за представяне на някакви „разходо-оправдателни документи“ и прочее. Как така другите държави в Европа, дори тези извън Европейския Съюз успяха да дадат конкретни суми на своите екскурзоводи ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ МЕСЕЦ на извънредното положение, а в България – не можело. Ами като не знаете как да го направите, попитайте ги! 

Кой ще изпълни указанията на българския премиер от поста му във Фейсбук от 30 октомври т.г.:

„ИСКАМ ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК, ВСЕКИ ЕДИН БИЗНЕС ДА БЪДАТ ОБГРИЖЕНИ.“, питат организациите

„Именно за това от месеци настояваме пред институциите и ние – българските екскурзоводи: ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА ВСИЧКИ ЕКСКУРЗОВОДИ В БЪЛГАРИЯ!  Та, ние сме едва ОКОЛО 1400 човека! Изминаха цели осем месеца в напразни очаквания, че и на екскурзоводите ще бъде помогнато! Липсата на международни туристически посещения в България, вследствие на Ковид, блокират изцяло екскурзоводската дейност. И в допълнение – нова забрана до 12.11.2020 г. за организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в България! Това означава нова забрана за работа и за малцината екскурзоводи, обслужващи вътрешен туризъм с български групи. Незнайно докога, пред прага и на най-трудните месеци! Ще бъдем ли някога чути от българските управляващи? Ние сме тук, ние съществуваме, ние популяризираме България!“, пишат още в отвореното писмо екскурзоводите. 

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията