Slide
Slide

Велико Търново. Средновековно стрелбище на крепостта Царевец във Велико Търново е най-новата туристическа атракция. Посетителите вече имат възможност да сверят мерника си със стрелба с традиционен български лък. За целта има специално обособено пространство. То е създадено по идея на търновеца Ангалот Енминас. Ето какво сподели той пред Bgtourism.bg относно новата атракция.

-Здравейте! Как се зароди идеята на крепостта Царевец да има средновековно стрелбище за стрелба с традиционен български лък?
-Здравейте. От шест години се занимавам с игровизация в туризма и като жител на Велико Търново искам да създам колкото се може повече атракциони на Царевец, защото за мен туризмът трябва да е не просто посещение и разглеждане на някой обект, а да е свързан с преживяване. Смятам, че именно тогава туристът има възможност да получи задълбочено впечатление от мятото, музея или подобни. Стрелбището е първият потоянен атракцион, който създавам на Царевец. Надявам се да има и още.

Откриха улица на името на Васил Левски в Италия

-Къде точно се намира новата атракция? До кога местните жители и гости на града ще могат да я посещават и какво ще бъде работното ѝ време?
-Стрелбището е в близост до царския дворец на Царевец, по пътя към Лобната скала. Мястото е удобно, с красива гледка към северните крепостни стени и връх Трапезица. Стрелбището е направено от здрава конструкция, която да обезопаси дейността, така че ще издържи дълги години. През зимния период ще предлага развлечение на туристите през почивните и празничните дни.

– При какви условия гостите на крепостта ще могат да опитат своята точност?
– Всеки посетител на Царевец може да стреля, като децата по 12 години трябва да са с придружител. Аниматор, облечен в традиционни за историческия период дрехи, ще разказва за особените характеристики на оръжието и ще помага на тези, които имат нужда. Цените са: 5 лева за 3 изстрела и 10 лева за 10 изстрела.

-Каква е целта на новата атракция?
– Човекът е стрелял с лък от хиляди години. И понеже до скоро не е имало оптичен мерник, стрелецът е трябвало да стреля интуитивно. Това е действие, което сякаш обединява нашите физически умения с духа ни и ги слива в едно със стрелата. Както споделих, имам интерес към игровизацията в туризма. Надявам се, че стрелбището ще добави стойност към Царевец. Направи ми впечатление, че в първите дни на функционирането му всеки който мина наблизо, се спря и ако не е стрелял, то поне разпитваше за лъка, снимаше се до стрелбището и си тръгна вдъхновен.

Ивелин Михайлов, „Исторически парк“: За лицето на страната отговаря всеки един от нас със своите действия

-Как и кой Ви помогна, за да изградите стрелбището и да реализирате идеята си?
– Без разрешението на Регионален исторически музей – Велико Търново не би се случило нищо. Иначе самото изграждане на стрелбището стана с мои средства и с помощта на приятели. Надявам се, подобни идеи за създаване на атракциони към културните обекти да срещат по-голяма подкрепа от страна на хората с възможности. Защото от нас зависи, какви ценности възпитаваме у туристите и дали те ще изберат България като място за алкохол и наркотици или като културна дестинация.

-Вие с какво се занимавате и как се зароди интереса при Вас да стреляте с традиционен български лък?
– Аз съм художник и писател. Но от шест години имам стая на загадките (escape room) и се опитвам да насоча бизнеса си към изживяване от първо лице. Организирам тийм билдинги, викторини и ролеви игри, които да накарат хората да се социализират, а не да се „крият“ зад компютри и телефони. Винаги съм имал интерес към историята, но тъй като не съм специалист, успях да съчетая тази моя страст с игрите, които организирам. Така бе създадена ролева игра „Мистерии на Царевец“, която съдържа в себе си както разходка из исторически връх, така и логически загадки, физически изпитания като стрелба с лък и създаване на ръчно направена хартия, интереактивен театър, в който участниците чрез сюжет са въвлечени в заплетена история и им се налага да комуникират с актьори, превъплътили се в различни роли от епохата на Второ българско царство. Каня всеки да дойде и да се потопи в приключение и да се превърне в част от историята!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията