Slide
Slide

Организация за управление на Тракийски туристически район е реализация на националната концепция за туристическо райониране и обособяването на девет туристически района в страната.

Дейността на организацията е насочена към развитието и популяризирането на основните видове специализиран туризъм, характерни за района:

  1. Културен туризъм
  2. Винен туризъм
  3. Делови туризъм (MICE)
  4. Градски, развлекателен и шопинг туризъм
  5. Здравен туризъм
  6. Приключенски и екотуризъм

Впечатляващият туристически район на България Тракия е изпълнена с образци и примери за богатото културно-историческото наследство на страната.

Световната археология разбира за траките през 1851 г. Тогава е намерено тракийско съкровище край село Розовец в полите на Средна гора. Сред предметите фигурира златен пръстен, който сега е част от колекцията на Лувъра. Първата тракийска гробница, която е изцяло разкрита през 1931 г., се намира край свиленградското село Мезек. Най-голямата съвкупност от тракийски трапецовидни ниши се намира в местността Глухите камъни край Любимец. Други подобни находки има около Минерални бани. От римският период са останали впечатляващи обекти в Пловдив, Стара Загора, около Ямбол. И това е само много малка част от обектите, сред които блестят места като Юнаците, Караново, Мал тепе, Кабиле, Палеокастро, Кастра Рубра, Неутзикон. Свързващата нишка на района е река Марица, позната в древността като Ромбус и Хеброс. Долното ѝ течение преди делтата наричали Европа, което дало по-късно името на целия ни континент.

Траките считали виното за сакрална напитка, свързваща хората с боговете. То било неизменна част от култовите им практики. Желанието да се пътува сред лозя и винарски изби в наши дни завладява вниманието на все повече туристи. Района се слави с прекрасни климатични дадености. В туристически район Тракия има поне четиридесет винарски изби, отворени за посещения и дегустации. Акцент се поставя и върху вкусната местна храна Вкусовете на района могат да бъдат опитани на фестивали като „Вино и гурме“ в Пловдив, „Августиада“ в Стара Загора, „На хармана“ в Харманли, както и на „БириМанджаро“ в Пазарджик. Най-голямото винено събитие в Тракия е през ноември в Пловдив – „Дефиле на младото вино“ в Стария град.

През 2019 г. Организация за управление на Тракийски туристически район стана инициатор на голяма конференция на тема „Винен туризъм – състояние и перспективи“. Целта на конференцията бе да се даде възможност за конструктивен диалог на винения бранш и за обменяне на добри практики и опит. Амбициите са това събитие да се превърне в ежегодно.

В район Тракия има оптимални условия за организиране на различни по мащаб конференции и делови срещи. Само за час и половина с автомобил се достига от летището на София до западната част на района (Пловдив и Пазарджик), както и от летището на Бургас до източната част на района (Ямбол и Стара Загора). В сърцето на Тракия се намират Димитровград и Хасково, където също има разнообразни възможности за организиране на делови събития. Градската култура на Тракия е с хилядолетна история. Пловдив е най-старият жив град в Европа, известен със своите художници. Стара Загора не му отстъпва по блясък и талант, което вдъхновява много поети. Конкуренцията между тях се пренася често и на оперната сцена, а в район Тракия са разположение два от петте оперни театри на България. Тракия има с какво да се гордее на артистичната сцена.

Традицията за използване на силата на минералните извори води началото си от траките. Те били прочути като отлични лечители, а „Свещените извори на Тракия” били известни в цялата Римска империя. Думата СПА произхожда от съкращението „sanus per aquam“, което в превод от латински означава „здраве чрез вода“. България заема челно място в Европа по многообразие на термоминерални води, което дава възможност за развитие на модерен здравен туризъм. В район Тракия има хладни минерални води в град Меричлери, топли минерални извори в Старозагорски бани, Минерални бани до Хасково, при село Варвара до Септември, село Баня до Нова Загора.

Забързания и динамичен градски живот провокира хората да търсят нещо различно. Спокойствието на село или сред природата на българските планини е вълнуващ начин за прекарване на свободното време. Сред най-популярните му форми са преходите с колело, на кон, спускане с лодки, проникване в пещери, достигане до енергийно заредени места или просто среща с етнографията и традиционната култура на дадено място. Тракия има какво да предложи от всичко това, а на малка площ релефът се променя бързо и разнообразно, което създава различни възможности. Дали ще става дума за наблюдение на птици край река Марица и в Сакар, или просто за кратка разходка извън големият град, важно е доброто настроение и желанието за приключения.

Тракия – това е топлината в широките усмивки на местните хора. Празниците са особено пищни, а животът като цяло протича на открито. Почти през цялата година има фестивали и карнавални игри. Нека започнем от Пловдив, където събитията в града са под мотото на вечния празник. Стара Загора е известна със своята опера, както и с престижния международен фестивал за куклен театър „Пиеро“. Ямбол привлича хиляди гости със своята Кукерландия, а местните кукерски групи са част от живота на почти всяко село в околността. Няма как да пропуснем джаз фестивалът в Хасково, една от визитките на този топъл град, както и конкурсът за дебюти в литературата „Южна пролет“. Богатата земя на Тракия ражда изобилие от вкусни храни. Почти няма населено място в района, без поне едно кулинарно събитие през годината. Повечето от тях са в късното лято и през есента, като особен акцент се дава на почитането на труда на лозарите и винарите.

В Туристически район Тракия животът е един безкраен празник!

 

Oфициалния туристически портал – https://bulgariatravel.org/

Facebook – Bulgaria Travel

Instagram – bulgariatravelorg

YouTube – Bulgaria Travel

БУБСПА – https://www.bubspa.org

ИАНМСП – https://www.sme.government.bg

Сподели публикацията