Slide
Slide

Гърция ще отвори за туристически пътувания един от граничните пунктове с България в края на месец май – „Промахон-Кулата“. Това е записано в представен на правителството доклад от Теодорос Караоглу, заместник-министър на вътрешните работи на Гърция, отговарящ за Македония и Тракия.

4 от 13-те гранични пункта да бъдат отворени в края на март, за да бъде спасен летният сезон в Северна Гърция, предлага Караоглу, пише „Катимерини“. Това са Кипи – на границата с Турция, Промахон – най-натовареният пункт на границата с България, Евзони – на границата със Северна Македония и Кристалопиги – „вратата“ към Албания.
Прилагане на 24-часови здравни мерки на тези пунктове, като задължително е меренето на температура, препоръчва Караоглу.
Нови здравни стандарти това лято ще се прилагат както на граничните пунктове, така и в хотелите, ресторантите и плажовете. Хотелиери ще мерят температурата на туристите при всяко тяхно влизане. Менюто в ресторантите няма да бъде на хартиен носител, а ще се вижда от клиентите на телефоните им. Освен по-голяма дистанция между шезлонгите на плажа, на места вече се поставят прозрачни ограничители. Медиите в южната съседка посочват резултати от проучване, според които едва половината от гърците ще отидат на море това лято. Туристическият бранш се надява да спаси сезона с гости от България, Турция, Македония, Румъния и други балкански страни.
От юни ще започне отварянето на хотелите в Гърция, а активните сезон ще стартира от 1 юли.
Очаква се през юни Гърция да предложи на България и отварянето на „Маказа“ за масово преминаване на туристи.
Превод: 24rodopi.com

Сподели публикацията