Slide
Slide

Москва. Русия и Турция възнамеряват да продължат към по-нататъшна либерализация на визовия режим и в близко бъдеще да решат въпроса за премахването на визите за професионални шофьори. Това заяви руският президент Владимир Путин след разговори с турския президент Реджеп Ердоган.

„Ние възнамеряваме последователно да работим за либерализиране на взаимния визов режим. По-специално, въпросът за премахването на визите за професионални шофьори ще бъде решен скоро“, каза той.

Според Путин „характерна черта на руско-турските отношения е високото ниво на туристически обмен“.

„Турция става все по-популярна сред руските туристи, които посещават не само турски курорти, но и многобройни исторически и културни забележителности“, заяви руският президент. Той припомни, че през 2018 г. Русия зае първо място по броя на чуждестранните туристи в Турция, около 6 милиона руснаци посетиха тази страна. Путин подчерта, че Москва високо оценява „вниманието, което турските власти осигуряват за сигурността и комфортния престой на руснаците“.

„Отношенията в областта на науката, образованието, туризма винаги са допринасяли и допринасят за създаването на атмосфера на доверие и взаимно разбирателство между нашите страни“, добави Путин, отбелязвайки в тази връзка високата значимост на една година на култура и туризъм в Русия и Турция, която се открива тази вечер с постановката „Троя“ в Болшой театър.

Възможност за премахване на визи

Говорейки за възможността за въвеждане на пълен безвизов режим между страните, Путин отбеляза, че това зависи от ситуацията в региона, включително в Сирия.

„Що се отнася до безвизовия режим като цяло, това е въпрос, свързан с гарантирането на сигурността в региона като цяло, включително окончателното решение на сирийския проблем“, заяви ръководителят на руската държава на пресконференция след разговори с турския президент Ердоган. Според Путин „тук нашите (руски и турски) специални служби трябва да изработят определени параметри на работа.“ „Тази работа е в ход“, увери Путин. ТАСС

Сподели публикацията