Slide
Slide

Токио. Нова такса заплащат от вчера туристите, които напускат Япония. С част от получените пари правителството ще модернизира инфраструктурата преди летните Олимпийски игри в Токио. Новата такса е в размер на 9 долара или 1000 йени местни пари. Изключение ще правят децата до две години, транзитните пътници, които остават за по-малко от 24 часа в страната, хората, които са депортирани или пък тези, които са се оказали в Япония не по свое желание – например при извънредно кацане на самолет. Новият данък ще внесе в хазната близо 500 милиона долара.
С друга част от постъпленията ще бъде изразходена по ускоряване на миграционните процедури и по-конкретно за поставяне на камери към системите за разпознаване на лицата, оборудване за безкасово плащане, пътуване в обществения транспорт и ремонт на спирки и метростанции.
Подобна мярка вече има в Доминиканска република, където всички, които напускат държавата заплащат 20 долара. Такава такса бе въведена във Вилнюс през 2018 година, където туристите плащат по 1 евро за всеки ден престой в страната.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията