Slide
Slide

Бургас. Над 1,3 млн чуждестранни туристи са посетили Бургаска област от началото на май до края на октомври. Данните бяха представени от Иван Иванов, председател на Бургаска регионална туристическа камара. Туристите са пристигнали с чартърни самолети и автобуси. За сравнение, през миналата година, те са били малко над 1,5 млн или това прави спад с 11%, отчитат от камарата. Ръст от 23% се наблюдава обаче на туристите от Ирландия, както и на украинските туристи, които са били 20% повече. Увеличение се наблюдава и на тези, които ни посещават от Англия, Украйна, Словакия и Белгия.

От Бургаска регионална туристическа камара допълват, че спад от 461% се наблюдава на гости от Италия, а 100% по-малко са шведските туристи, съобщи БНР.  84,80% спад има и на групите от Франция и 58,50% на тези от Германия. Само през месец октомври 2019г. 10 788 чуждестранни граждани са пристигнали на летище Бургас. Което спрямо същия месец на миналата година бележи спад от 78,75%. Ръст се отбелязва за туристите от Израел (42%), както и за тези от Норвегия (7,50%).

За октомври най-голям е спадът на полските туристи – 379%. Продължава и тенденцията от целия сезон за по-малко немски туристи. През миналия месец те са били 356%. Спад има също на Словашките и Английски туристи. Според камарата, основните причини за тези резки спадове са свързани с пренасочването на туристопотоците към Турция, Египет, Кипър, Тунис, поради променената геополитическата среда. Освен това, там се предлагат по–разнообразни пакети, услуги, качествен и богат ол инклузив. А, според организацията, продължава да липсва квалифициран обслужващ персонал.

Сподели публикацията