Международно изложение на туристически оферти за изживяване на културно историческото богатство на Черноморския регион ще се проведе във Варна
Международно изложение на туристически оферти за изживяване на културно историческото богатство на Черноморския регион ще се проведе във Варна

Варна. На 8 и 9 ноември от 10:00 ч. в гр. Варна ще се проведе международно изложение на туристическия бранш от Черноморския регион. Основна тема на събитието е туризма, основан на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство, а мястото: ул. „Оборище“ 13А, конферентна зала на ВУМ.

Концепцията за икономика на преживяванията се появи преди около 20 години и бързо придоби популярност. Днес почти всеки потребител заявява предпочитанията си към продукти, осигуряващи му добавена стойност – наслада за сетивата и спомен за цял живот. Компаниите от всички сектори се въоръжиха с инструментариума на съвременните технологии – изкуствен интелект, виртуална реалност, роботи и др., за да предложат уникално изживяване. За туристическия сектор, който до голяма степен разчита на ресурсите на миналото – оставеното ни културно и историческо наследство, това бе едно истинско предизвикателство. И все пак, съвсем малко време бе нужно на операторите от сектора на гостоприемството, за да създадат и популяризират иновативни бизнес модели.

В Лондон започва World Travel Market

Предстоящото събитие ще разгледа именно такива успешни практики. Акцентът през първия ден ще бъде върху примерите от Армения, Грузия и Гърция, а на втория върху изобретателността на родните оператори. Предвидени са и поредица от допълващи лекции, в които проф. Станислав Иванов – утвърден изследовател и преподавател в областта на туризма (ВУМ) и Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ), и други експерти, ще дадат на участниците практически насоки относно създаването и популяризирането на подобни продукти, възможните технологични иновации и публични политики, на които могат да разчитат. За финал шеф-готвачите от Института по кулинарни изкуства към ВУМ ще предложат уникално изживяване за небцето – демонстрация и дегустация на типично за региона ястие.

Форумът ще осигури условия за създаване на нови бизнес партньорства и изграждане на мрежи и сътрудничество.

Изложението е с вход свободен за всички заинтересовани лица и ще бъде полезно за работата на всички оператори от сектора на гостоприемството, нестопански и браншови организации, изследователи и потребители. Необходима е предварителна регистрация тук.

8 ноември 2022

Презентациите се изнасят на английски език,

със симултанен превод на български език

9:30-10:00 Регистрация
10:00-10:10 Откриване и приветствия

Доц. д-р Тодор Радев, Ректор

Висше училище по мениджмънт

10:10–10:20 Проект ПРО ЕКСТУР – замисъл и резултати

Цветалина Генова,

Висше училище по мениджмънт

10:20–11:30 Бизнес модели и добри практики от Гърция

„Оликатесен“

Димитра Чондроматиду, Управител и он-лайн мениджър

 

Игра по традиционни пътеки

Варвара Пикула, Собственик

11:30-12:40 Бизнес модели и добри практики от Армения

Студио „Мош“ като туристически продукт, основан на преживяванията

Армине Агхаджанян

Регион Тавуш като дестинация за преживенчески туризъм: бизнес-модели и достижения

Сузана Петросян

12:40-12:55 Бизнес модели и добри практики от Грузия

Дворец на изкуствата на Грузия – Музей за история на културата

Видео-презентация на изследователки проект „Грузински текстил“

Лейла Чичинадзе, уредник на Хранилището за изящни изкуства,

член на Научната фондация

  Коктейл
14:00-15:40 Бизнес модели и добри практики от Грузия

Рисунки Батик върху коприна – работилница

Нинo Квавилашвили, Галерия 27

 

Грузинската кухня – кулинарна демонстрация

Екатерина Вашакмадзе, Шеф-готвач,

собственик на ресторант „Маиси“,

управител на комплексите Kazbegi Hut и Kazbegi Cabins

15:40–16:30 “Запознайте се с PROFY” – взаимодействието робот-човек в туризма (Фоайе на Висше училище по мениджмънт, ет.1)

Проф. Д-р Станислав Иванов, Заместник ректор по НИД

Висше училище по мениджмънт

16:30 Обиколка по щандовете, работа в мрежа и двустранни срещи

 

9 ноември 2022

Презентациите се изнасят на български език,

със симултанен превод на английски език

9:30-10:00 Регистрация
10:00-10:10 Откриване и приветствия

Доц. д-р Тодор Радев, Ректор

Висше училище по мениджмънт

 

Цветалина Генова,

Висше училище по мениджмънт

10:10–10:50 Екскурзиите на бъдещето

Зорница Рашевa,

ТА „Е-турс“, Асоциация за кулинарни изкуства и гостоприемство

10:50–11:30 Бизнес-подход към създаването на преживявания за туристите

Павлин Косев, Председател  

Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ)

11:30–12:30 Музеите като създатели на преживяване

Добри Добрев, Директор,

Ивелина Романова, експерт „Маркетинг“,

Лена Христова, главен уредник в отдел „Етнография”

Регионален исторически музей -Добрич

  Коктейл
13:30-14:00 Бизнес модели и добри практики от България

„На лов за трюфели“ – един нестандартен туристически продукт

Димитър Димитров, Председател

Асоциация „Български трюфел“

14:00–14:45 Бизнес модели и добри практики от България

Гроздобер в Лозето

Ивалина Иванова, Лозето Estate

15:00-16:00 Храната като преживяване – кулинарна демонстрация

Институт за кулинарни изкуства

към Висше училище по мениджмънт

16:00 Закриване

Проект „Насърчаване на туризма на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство на черноморския басейн (PRO EXTOUR), реф. номер: BSB-1145, е финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ чрез Европейския инструмент за съседство по приоритет 1.1 “Съвместно насърчаване на бизнеса и предприемачеството в секторите на туризма и културата”.

Сподели публикацията