Варна. На 8 и 9 ноември от 10:00 ч. в гр. Варна ще се проведе международно изложение на туристическия бранш от Черноморския регион. Основна тема на събитието е туризма, основан на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство, а мястото: ул. „Оборище“ 13А, конферентна зала на ВУМ.
Концепцията за икономика на преживяванията се появи преди около 20 години и бързо придоби популярност. Днес почти всеки потребител заявява предпочитанията си към продукти, осигуряващи му добавена стойност – наслада за сетивата и спомен за цял живот. Компаниите от всички сектори се въоръжиха с инструментариума на съвременните технологии – изкуствен интелект, виртуална реалност, роботи и др., за да предложат уникално изживяване. За туристическия сектор, който до голяма степен разчита на ресурсите на миналото – оставеното ни културно и историческо наследство, това бе едно истинско предизвикателство. И все пак, съвсем малко време бе нужно на операторите от сектора на гостоприемството, за да създадат и популяризират иновативни бизнес модели.
В Лондон започва World Travel Market
Предстоящото събитие ще разгледа именно такива успешни практики. Акцентът през първия ден ще бъде върху примерите от Армения, Грузия и Гърция, а на втория върху изобретателността на родните оператори. Предвидени са и поредица от допълващи лекции, в които проф. Станислав Иванов – утвърден изследовател и преподавател в областта на туризма (ВУМ) и Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ), и други експерти, ще дадат на участниците практически насоки относно създаването и популяризирането на подобни продукти, възможните технологични иновации и публични политики, на които могат да разчитат. За финал шеф-готвачите от Института по кулинарни изкуства към ВУМ ще предложат уникално изживяване за небцето – демонстрация и дегустация на типично за региона ястие.
Форумът ще осигури условия за създаване на нови бизнес партньорства и изграждане на мрежи и сътрудничество.
Изложението е с вход свободен за всички заинтересовани лица и ще бъде полезно за работата на всички оператори от сектора на гостоприемството, нестопански и браншови организации, изследователи и потребители. Необходима е предварителна регистрация тук.
8 ноември 2022
Презентациите се изнасят на английски език,
със симултанен превод на български език
9:30-10:00 | Регистрация |
10:00-10:10 | Откриване и приветствия
Доц. д-р Тодор Радев, Ректор Висше училище по мениджмънт |
10:10–10:20 | Проект ПРО ЕКСТУР – замисъл и резултати
Цветалина Генова, Висше училище по мениджмънт |
10:20–11:30 | Бизнес модели и добри практики от Гърция
„Оликатесен“ Димитра Чондроматиду, Управител и он-лайн мениджър
Игра по традиционни пътеки Варвара Пикула, Собственик |
11:30-12:40 | Бизнес модели и добри практики от Армения
Студио „Мош“ като туристически продукт, основан на преживяванията Армине Агхаджанян Регион Тавуш като дестинация за преживенчески туризъм: бизнес-модели и достижения Сузана Петросян |
12:40-12:55 | Бизнес модели и добри практики от Грузия
Дворец на изкуствата на Грузия – Музей за история на културата Видео-презентация на изследователки проект „Грузински текстил“ Лейла Чичинадзе, уредник на Хранилището за изящни изкуства, член на Научната фондация |
Коктейл | |
14:00-15:40 | Бизнес модели и добри практики от Грузия
Рисунки Батик върху коприна – работилница Нинo Квавилашвили, Галерия 27
Грузинската кухня – кулинарна демонстрация Екатерина Вашакмадзе, Шеф-готвач, собственик на ресторант „Маиси“, управител на комплексите Kazbegi Hut и Kazbegi Cabins |
15:40–16:30 | “Запознайте се с PROFY” – взаимодействието робот-човек в туризма (Фоайе на Висше училище по мениджмънт, ет.1)
Проф. Д-р Станислав Иванов, Заместник ректор по НИД Висше училище по мениджмънт |
16:30 | Обиколка по щандовете, работа в мрежа и двустранни срещи |
9 ноември 2022
Презентациите се изнасят на български език,
със симултанен превод на английски език
9:30-10:00 | Регистрация |
10:00-10:10 | Откриване и приветствия
Доц. д-р Тодор Радев, Ректор Висше училище по мениджмънт
Цветалина Генова, Висше училище по мениджмънт |
10:10–10:50 | Екскурзиите на бъдещето
Зорница Рашевa, ТА „Е-турс“, Асоциация за кулинарни изкуства и гостоприемство |
10:50–11:30 | Бизнес-подход към създаването на преживявания за туристите
Павлин Косев, Председател Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) |
11:30–12:30 | Музеите като създатели на преживяване
Добри Добрев, Директор, Ивелина Романова, експерт „Маркетинг“, Лена Христова, главен уредник в отдел „Етнография” Регионален исторически музей -Добрич |
Коктейл | |
13:30-14:00 | Бизнес модели и добри практики от България
„На лов за трюфели“ – един нестандартен туристически продукт Димитър Димитров, Председател Асоциация „Български трюфел“ |
14:00–14:45 | Бизнес модели и добри практики от България
Гроздобер в Лозето Ивалина Иванова, Лозето Estate |
15:00-16:00 | Храната като преживяване – кулинарна демонстрация
Институт за кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт |
16:00 | Закриване |
Проект „Насърчаване на туризма на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство на черноморския басейн (PRO EXTOUR), реф. номер: BSB-1145, е финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ чрез Европейския инструмент за съседство по приоритет 1.1 “Съвместно насърчаване на бизнеса и предприемачеството в секторите на туризма и културата”.