Варна, снимка Руслан Йорданов

Варна. На 8 и 9 ноември от 10:00 ч. в гр. Варна ще се проведе международно изложение на туристическия бранш от Черноморския регион. Основна тема на събитието е туризма, основан на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство, а мястото: ул. „Оборище“ 13А, конферентна зала на ВУМ.

Концепцията за икономика на преживяванията се появи преди около 20 години и бързо придоби популярност. Днес почти всеки потребител заявява предпочитанията си към продукти, осигуряващи му добавена стойност – наслада за сетивата и спомен за цял живот. Компаниите от всички сектори се въоръжиха с инструментариума на съвременните технологии – изкуствен интелект, виртуална реалност, роботи и др., за да предложат уникално изживяване. За туристическия сектор, който до голяма степен разчита на ресурсите на миналото – оставеното ни културно и историческо наследство, това бе едно истинско предизвикателство. И все пак, съвсем малко време бе нужно на операторите от сектора на гостоприемството, за да създадат и популяризират иновативни бизнес модели.

В Лондон започва World Travel Market

Предстоящото събитие ще разгледа именно такива успешни практики. Акцентът през първия ден ще бъде върху примерите от Армения, Грузия и Гърция, а на втория върху изобретателността на родните оператори. Предвидени са и поредица от допълващи лекции, в които проф. Станислав Иванов – утвърден изследовател и преподавател в областта на туризма (ВУМ) и Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ), и други експерти, ще дадат на участниците практически насоки относно създаването и популяризирането на подобни продукти, възможните технологични иновации и публични политики, на които могат да разчитат. За финал шеф-готвачите от Института по кулинарни изкуства към ВУМ ще предложат уникално изживяване за небцето – демонстрация и дегустация на типично за региона ястие.

Форумът ще осигури условия за създаване на нови бизнес партньорства и изграждане на мрежи и сътрудничество.

Изложението е с вход свободен за всички заинтересовани лица и ще бъде полезно за работата на всички оператори от сектора на гостоприемството, нестопански и браншови организации, изследователи и потребители. Необходима е предварителна регистрация тук.

8 ноември 2022

Презентациите се изнасят на английски език,

със симултанен превод на български език

9:30-10:00 Регистрация
10:00-10:10 Откриване и приветствия

Доц. д-р Тодор Радев, Ректор

Висше училище по мениджмънт

10:10–10:20 Проект ПРО ЕКСТУР – замисъл и резултати

Цветалина Генова,

Висше училище по мениджмънт

10:20–11:30 Бизнес модели и добри практики от Гърция

„Оликатесен“

Димитра Чондроматиду, Управител и он-лайн мениджър

 

Игра по традиционни пътеки

Варвара Пикула, Собственик

11:30-12:40 Бизнес модели и добри практики от Армения

Студио „Мош“ като туристически продукт, основан на преживяванията

Армине Агхаджанян

Регион Тавуш като дестинация за преживенчески туризъм: бизнес-модели и достижения

Сузана Петросян

12:40-12:55 Бизнес модели и добри практики от Грузия

Дворец на изкуствата на Грузия – Музей за история на културата

Видео-презентация на изследователки проект „Грузински текстил“

Лейла Чичинадзе, уредник на Хранилището за изящни изкуства,

член на Научната фондация

  Коктейл
14:00-15:40 Бизнес модели и добри практики от Грузия

Рисунки Батик върху коприна – работилница

Нинo Квавилашвили, Галерия 27

 

Грузинската кухня – кулинарна демонстрация

Екатерина Вашакмадзе, Шеф-готвач,

собственик на ресторант „Маиси“,

управител на комплексите Kazbegi Hut и Kazbegi Cabins

15:40–16:30 “Запознайте се с PROFY” – взаимодействието робот-човек в туризма (Фоайе на Висше училище по мениджмънт, ет.1)

Проф. Д-р Станислав Иванов, Заместник ректор по НИД

Висше училище по мениджмънт

16:30 Обиколка по щандовете, работа в мрежа и двустранни срещи

 

9 ноември 2022

Презентациите се изнасят на български език,

със симултанен превод на английски език

9:30-10:00 Регистрация
10:00-10:10 Откриване и приветствия

Доц. д-р Тодор Радев, Ректор

Висше училище по мениджмънт

 

Цветалина Генова,

Висше училище по мениджмънт

10:10–10:50 Екскурзиите на бъдещето

Зорница Рашевa,

ТА „Е-турс“, Асоциация за кулинарни изкуства и гостоприемство

10:50–11:30 Бизнес-подход към създаването на преживявания за туристите

Павлин Косев, Председател  

Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ)

11:30–12:30 Музеите като създатели на преживяване

Добри Добрев, Директор,

Ивелина Романова, експерт „Маркетинг“,

Лена Христова, главен уредник в отдел „Етнография”

Регионален исторически музей -Добрич

  Коктейл
13:30-14:00 Бизнес модели и добри практики от България

„На лов за трюфели“ – един нестандартен туристически продукт

Димитър Димитров, Председател

Асоциация „Български трюфел“

14:00–14:45 Бизнес модели и добри практики от България

Гроздобер в Лозето

Ивалина Иванова, Лозето Estate

15:00-16:00 Храната като преживяване – кулинарна демонстрация

Институт за кулинарни изкуства

към Висше училище по мениджмънт

16:00 Закриване

Проект „Насърчаване на туризма на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство на черноморския басейн (PRO EXTOUR), реф. номер: BSB-1145, е финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ чрез Европейския инструмент за съседство по приоритет 1.1 “Съвместно насърчаване на бизнеса и предприемачеството в секторите на туризма и културата”.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA