София. Княжевският лифт може бъде ремонтиран без промяна в плана за управление на Витоша. Това стана ясно на среща на кмета на София Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието – Емил Димитров и Десислава Танева, представители на Министерството на спорта, главният архитект на София Здравко Здравков, председателят на СОС Елен Герджиков, общински съветници и експерти, както и Тома Белев – общински съветник и бивш директор на парк „Витоша“.  Работната среща се проведе по инициатива на столичния кмет.

По време на разговорите  бяха обсъдени два варианта за възстановяване на Княжевския лифт и двата без да е нужна промяна на Плана за управление на Витоша.

Туризмът ни ще разполага със 17 млн. лв. за реклама през 2021 г.

„За мен лично възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача – каза кметът на София след срещата. – Първият вариант, по който ние с главния архитект на София арх. Здравков работим, е възстановяване на лифта като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка – посочи още Фандъкова. – Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика на „Витоша ски“. Този вариант изисква изработване на специализиран подробен план, чиято процедура реалистично би отнела около 2 години“ – подчерта столичният кмет.

Тя припомни още, че „първият вариант, по който общината работи в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти,. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза.

Надявам се, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията ни, така че да докаже заявлението си, че иска да възстанови Княжевския лифт –  подчерта  столичният кмет. – Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменението ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. Всички, които следят темата, знаят, че това би отнело години, докато софиянци се нуждаят от работещи решения в кратък срок. Уверена съм, че възстановяването на Княжевския лифт може да се случи в обозрим срок, с което и собственикът му би доказал на практика своята ангажираност.“

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA