Slide
Slide

София. Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2020 се проведе за шеста поредна година. Проучването беше организирано от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига спортни магазини SportDepot. Тази година беше отчетен рекорден брой гласували в анкетата – 950 души, което е с 15% повече от миналата година, съобщават партньорите на bgtourism.bg от специализирания сайт.

В тази особена за туризма година всеки любител на нощувките под звездите имаше възможност да оцени българските къмпинги, в които е отсядал през сезон 2020, както и развитието на тези от тях, които е посещавал поне два пъти през последните 5 години.

Победителите в отделните категории на #BestBGcamp2020 са:

Категория „Любим къмпинг на българското Черноморско крайбрежие“:

I място: къмпинг Силистар
II място: къмпинг Якото място
III място: къмпинг Шкорпиловци

В тази категория за трета поредна година победител е къмпинг Силистар, Якото място запазва позицията си от 2019 г., а изненадата е третото място на открития през 2018-та къмпинг Шкорпиловци.

Категория „Любим къмпинг във вътрешността на страната“:

I място: термален къмпинг Велинград
II място: къмпинг Къпиновски манастир
III място: къмпинг Емануил

Отворилият врати в края на 2019 г. термален къмпинг Велинград успя да грабне приза на любимец в тази категория още в първата година от работата си. Къмпинг Къпиновски манастир за поредна година затвърждава мястото си сред най-любимите в страна, а Емануил запазва мястото си в челната тройка.

В двете най-престижни категории за любим къмпинг гласове са получили точно 50 обекта. ТОП 10 на любимите къмпинги в България за 2020 г., според броя на получените за тях гласове:

  1. Велинград, термален къмпинг
  2. Силистар
  3. Къпиновски манастир
  4. Якото място
  5. Шкорпиловци
  6. Емануил
  7. Градина
  8. Иракли
  9. Делфин
  10. Доспат, еко-къмпинг

Категория „Хигиена и поддръжка“

Тази категория дава оценка на хигиената общо за санитарните възли, туристическата кухня и зоните за миене на съдове. Победителите са:

I място: термален къмпинг Велинград.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир
IІІ място: къмпинг Якото място

Категория „Удобство на къмпинг местата“

Тук анкетираните оценяваха местата за настаняване в къмпингите от гледна точка на електрозахранване, водоснабдяване, настилка, сянка, размер и близост до санитарните възли. Отличените са:

I място: термален къмпинг Велинград
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир
IІІ място: къмпинг Якото място

Категория „Допълнителни услуги и забавления“

Категория „Допълнителни услуги“ се отнася за допълнителните удобства, които къмпингите предлагат, например детска площадка, спортни игрища, басейн, велосипеди и лодки под наем и други. В тази категория трите водещи български къмпнига са:

I място: термален къмпинг Велинград
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир
IІІ място: къмпинг Якото място

Категория „Снабденост, хранене и пазаруване“

Тази категория оценява достъпността на гостите до магазини, ресторанти и стоки от първа необходимост. Най-високи оценки през 2020 г. са получили:

I място: къмпинг Атлиман
ІI място: термален къмпинг Велинград
ІІI място: къмпинг Зора

Категория „Подобрения и развитие“

В тази категория се оценяват къмпингите, които анкетираните са посетили поне два пъти през последните 5 къмпинг сезона, но задължително и през 2020 г. Тя е разделена на две подкатегории:

Подкатегория „Подобрения и развитие на материалната база“:

I място: къмпинг Къпиновски манастир
ІI място: къмпинг Силистар
ІІI място: къмпинг Крапец

Подкатегория „Подобрения и развитие в обслужването“:

I място: къмпинг Силистар
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир
ІІI място: къмпинг Батак

Категория „Локация и обкръжаваща природа“

В тази категория се избират най-предпочитаните къмпинги, заради тяхната локация и природата около тях. Топ 10 на къмпингите получили най-много гласове са:

I място: къмпинг Силистар
IІ място: термален къмпинг Велинград
IІІ място: къмпинг Къпиновски манастир

Пътувания в чужбина

Класацията на къмпингите в България цели да измери и нагласите за пътувания извън пределите на страната ни. Тази година беше специална в това отношение, но въпросът не предполагаше ограничение само за 2020 г. Близо 30% от всички отговорили споделят, че посещават къмпинги в чужбина. Почти всички от тях посочват като дестинация Гърция. Южната ни съседка е следвана от Италия, Румъния, Австрия, Хърватия и Германия, като предпочитани къмпинг дестинации от българите.

Възраст

Според данните от анкетата основната група от къмпингуващите у нас са във възрастовия диапазон от 30 до 50 години.

Местожителство

Най-активни в анкетата са били жителите на София, Пловдив и Варна, следвани от Стара Загора, Бургас, Велико Търново и Русе.

На къмпинг с деца

Профилът на къмпингуващите българи се доминира от семейства с деца. Това за пореден път се доказва и от анкетата ни тази година. Точно 2/3 или 66% от всички респонденти отговарят, че ходят на къмпинг с деца.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията