Бургас. Българско Движение „Син флаг“ започна кампанията по събиране на кандидатури за престижната световна награда „Син флаг“ за сезон 2020, съобщиха от централата за информационна агенция bgtourism.bg. Син флаг е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма с над 30-годишна история, с който са удостоени най-добрите световни 4500 плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, сред които и тези на изявени български курорти. Благодарение на Българско Движение „Син флаг“ сини флагове се веят по българските плажове от 1995 година.

Както всяка година, и през 2020-та кандидатурите за голямата награда за чисти и безопасни плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове – Син флаг ще бъдат разгледани първо от Националното Жури към Българско Движение „Син флаг“ в края на януари, а след него и от Международното жури в Копенхаген, Дания.

Всички хора по света, които желаят да почиват на най-чистите, най-сигурните и най-добре управляваните плажове и марини, ги откриват на сайта на Програмата www.blueflag.global, където са публикувани данни и за българските носители на флага, които се рекламират с информация, снимки и карта с GPS координати. Този сайт се е утвърдил като надеждна отправна точка за голяма част от туристите, когато желаят да изберат отлично място за своя отдих. Големите тур оператори често поставят условие избраните от тях дестинации за продажба да бъдат отличени със Син флаг.

Безспорен е ефектът от Програмата „Син флаг“ и положителната промяна, която тя налага. Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените Сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания /660 флага/, Гърция /516 флага/, Франция /495 флага/, Турция /485 флага/, Италия /456 флага/, Португалия /377 флага/, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост, а през 2019 в България се вееха едва 15 Сини флага.

Най-добрите световни плажове и яхтени пристанища са удостоени със Син флаг. Ако управляваният от вас плаж или яхтено пристанище все още няма Син флаг, а имате амбицията, че се справяте отлично, време е да се включите в Програма „Син флаг“ и да тествате нивото си.

Участието в Програмата е доброволно и естествено зависи главно от инициативата на концесионерите. Затова Българско Движение „Син флаг“ очаква повече кандидатури през 2020 година и повече български плажове да се наредят сред световните първенци-носители на престижната награда „Син флаг“.

Процедурата за кандидатстване и информация за контакт са посочени на сайта на Движението www.blueflag.bg.

 

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA