Slide
Slide

Паоло Касагранде е сред кулинарните магьосници, които пристигат в България за GastronomiX 2020

София. С нов формат, обогатен тематичен обхват и кулинарно магьосничество. В тази обстановка от 28 до 31 януари 2020 г. столицата ни ще приеме изложение СИХРЕ. Международният форум ще създаде професионална платформа за хорека сектора в Интер Експо Център и за първи път от осем години ще се проведе самостоятелно. Основно място ще заемат кулинарните събития и шеф-готвачите от световна класа.
СИХРЕ 2020 ще бъде арена на GastronomiX – едно от най-чаканите кулинарни събития. Тазгодишното издание акцентира на балканската кухня и еко отговорностите на ресторантите и шеф-готвачите.
В GastronomiX ще се включат световни имена от кулинарния свят. Сред тях е Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона, удостоен с три звезди Michelin. В ранните си години работи в ресторанти в Италия и усъвършенства уменията си в Милано, Лондон и Париж. Начело на Ritz-Carlton M. B. в Абама, той печели първа звезда Michelin за ресторанта. Заедно с Мартин Берасатеги създава ресторант Lasarte в Барселона. От 2016 г. е начело на гастрономическия проект на хотел Monument, в който влизат ресторантите Lasarte и Oria – съответно с три и една звезда Michelin. Ще почерпим и от опита на Рикардо Мартинес, впечатляващ с кулинарните си умения в ресторант Espai Sucre в Барселона.
GastronomiX 2020 ще бъде подвластно и на кулинарната магия на шеф-готвач Емил Минев. Дирижирал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите, днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон. Шеф Минев е отговорен за подбора на преподавателите в академиите на Le Cordon Bleu и одобрението на талантите в тях. В кулинарното събитие се впуска и шеф Георги Бойковски. Дипломирал се в каталунския университет за шеф-готвачи Sant Pol de Mar, днес той впечатлява със създаването на ястия, съчетаващи традиционализъм и авангардизъм в своя ресторант „Кармаре“.
Сред шеф-готвачите се очаква да бъде Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина от ресторант Fusion на Swissotel в Сараево. Той основава Асоциацията на шеф-готвачите в Босна и Херцеговина. Развива таланта си като шеф-готвач за посолството на Италия в своята страна. Изповядва философията на еко гастрономическото движение Slow Food. В GastronomiX ще се включи и шеф Алтин Пренга от Албания, собственик на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища. Обявен е в Италия за един от революционерите на храната, заради приноса му за развитието на фермерското производство в района.
Знанията си ще предаде и г-жа Йозге Саманджъ. Професорът по османска кухня е ръководител на катедрата по кулинарно изкуство в универсисет Йозеин, Истанбул.
СИХРЕ 2020, което ще се разположи в четири от изложбените зали на Интер Експо Център на повече от 10 000 кв.м. площ, ще се превърне в арена и на националната квалификация за най-престижното състезание за млади готвачи Bocuse d’Or.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията