Първите израелски туристи т.г. ще бъдат настанени в Златни пясъци, снимка Руслан Йорданов

Златни пясъци. Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще помогнат на здравната система чрез предоставяне на 3 500 хотелски легла, които да се използват за карантиниране и изолиране на хора, както и за настаняване на близки на болни с Covid-19.

Към момента най-много легла са изразили готовност да предоставят хотелиерите от курорта Златни пясъци – 1000 легла. В София хотелиери са готови да пригодят в помощ на здравната система 300 легла.

Хотелиер от Слънчев бряг е готов да приеме COVID пациенти, ако държавата плати авансово

Още 200 легла са в готовност да бъдат отделени за тази цел в района на Каварна. В Банско, Варна, района около Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще отделят по 150 легла. По 100 легла предлагат във Велико Търново, Велинград, Приморско и Шумен. В Силистра има готовност за 80 легла, в Русе и Девин по 50 легла, а в Ямбол и Хасково по 30 легла. Готовност са изявили и членове на БХРА от други населени места.

Това е готовността, която е обявена след направените бързи проучвания, като се очаква броят им да се увеличи. Кои точно места за настаняване ще се включат ще стане ясно, след като от здравното министерство уточнят на какви санитарните изисквания трябва да отговарят „карантинните хотели“ и каква ще бъде организацията на дейността. Както и какви ще са условията за финансиране на тази дейност.

От името на колегите Ви благодаря за усилията, които полагате за бранша в тези трудни времена и разчитаме те да са успешни, за да можем да оцелеем в трудните условия и да спасим туризма, се казва в писмо на БХРА до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, подписано от председателя на организацията Георги Щерев.

„В разговори с председателите на нашите регионални структури се установи, че в много от населените места леглата в болниците са изчерпани“ се казва в писмото. Дано се стигне до приемливи условия за двете страни, с което да се подпомогне сериозно здравната ни система по места, допълват от БХРА.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA