Поли Карастоянова, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Националният борд по туризъм (НБТ) подкрепя предложението държавата да предостави безплатни ваучери за почивка на пенсионерите. По този начин ще бъде стимулиран туризмът като най-пострадалия сектор от икономиката с оглед и на задаващата се нова четвърта вълна.

„Ваучерите да бъдат използвани при настаняване в хотели, в ресторанти или за екскурзии в страната, предлагани от туроператорите“, заяви д-р Полина Карястоянова, изпълнителен директор на НБТ.
Настаняването може да бъде в летните, зимните, СПА курортите или за селски туризъм.

Предложението на НБТ е всеки ваучер да бъде на стойност от 100 лв. на човек. Схемата ще бъде работеща, както се случи с програмата на учениците, подчертава сдружението.
Възрастните хора в България рядко ходят на почивка основно заради липсата на средства. На други от тях е трудно сами да организират ваканцията си. Туроператорите активно могат да се включат в тази дейност, обясни Карастоянова.
В Австрия, Франция, Германия, Испания, Италия имат специални програми, които насърчават пътуванията на пенсионерите. Крайно време е България също да помисли за възрастните хора, които нямат възможност, подчерта Карастоянова. Мярката вече беше предложена и от Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, и член на Контролния съвет на НБТ.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията