Албена. Тематична етнографска вечер представя добруджанската култура от миналия век пред гостите на хотел „Мура“ във ваканционно селище „Албена“.

Традиционните гостоприемство, богати трапези, трудолюбие, весели и звънки ритми, са само част от програмата, с която българи и чужденци придобиват представа за бита и културата на местното население през годините.

Специално за повода майсторите готвачи приготвят бавно изпечено свинско бутче, ароматизирано с дъхавите билки от полята на Добруджа. Акомпанимент му правят свежи салати от пресни зеленчуци, отгледани в градините на „Албена“ – домати, краставици, чушки и лук, щедро подправени по местен обичай с краве сирене, пресен магданоз и чубрица.

Кулинарната презентация продължава с току-що изпечени питки и самуни ръчно измесен хляб, дар от житните класове, отгледани в най-плодородния край на България. Вкусната вечеря завършва с обичаното цедено кисело мляко, полято с домашно сладко от череши и изобилие от пресния плод.

Климен Колев

„Освен чрез храната, представяме добруджанския край с песни и танци, с богата етнографска сбирка от предмети и традиционни носии. Горд съм, че сред експонатите е и близо 200-годишната гъдулка на моя прадядо, огласяла звънко полята на златно Добруджа“, споделя Климент Колев, управител на хотела.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA