Асоциацията на къмпингите разработва собствена система за категоризация
Асоциацията на къмпингите разработва собствена система за категоризация
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Асоциацията на къмпингите в България започва работа по изработка на своя собствена система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Тя ще бъде на степени от една до пет звезди, каквато е практиката в Европа, съобщават от асоциацията.

Нормативната база за категоризацията на къмпинги у нас е неадекватна. От една страна, според нея те могат да бъдат от 1 до 3 звезди. От друга, кемперстоповете или паркингите за кемпери и каравани не подлежат на регулация и оценка, информира camping.bg.

Много къмпинги у нас са категоризирани само с една звезда, но реално предлагат удобства на европейско ниво. Има и такива, които изобщо не могат да получат категоризация, заради административни пречки от всякакъв характер. По този начин официалната държавна категоризация не отразява реалното количество на къмпингите и качеството на туристическата услуга в тях, както и разликите и спецификите между отделните места. И ако по тези причини за българските туристи броят на звездите на къмпингите у нас никога не е бил критерий за избор на място за почивка, то неработещата система на категоризацията създава объркване у европейските туристи.

Camping.bg е партньор на инициативата. Когато новата система за категоризация влезе в сила за членовете на асоциацията, тя ще бъде внедрена и в най-големия портал за къмпинг туризъм в България https://camping.bg/campings.html. С това се надяваме да стимулираме по-високото качество на туристическата услуга и да направим избора на място за почивка на туристите по-лесно и информирано.

Сподели публикацията