Slide
Slide

Село Широка лъка е името на едно приказно родопско селце, в което оживяват българските фолклорни традиции и обичаи.

Намира се на 5км от един от най-известните планински курорти у нас – Пампорово. Емблема на селцето са красивите възрожденски къщи, които са разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Всяко семейство тук е свързано с родопската музика. В Широка лъка е създадено и Средно музикално училище за народни песни и инструменти, чиято сграда се допълва отлично с местния архитектурен пейзаж. Истинско забавление за жителите и гостите на селцето са големите кукерски празници, които се провеждат в първите дни на март. Песните, танците и веселието са гарантирани!
Една разходка в това китно селце, ще ви отведе в епохата на Възраждането. Запазените автентични къщи, калдъръмени улици и сводести мостове, както и местните песни и обичаи превръщат Широка лъка в архитектурен и фолклорен резерват.
Може да посетите едни от най-известните къщи – Сгуровската, Учиковската и Григоровската. Те изпъкват със своя типичен родопски стил – двуетажни са, украсени с еркери и вътрешно дървено стълбище. Стаите са широки и имат малки прозорчета, а до стените са разположени дървени миндери. Интересен елемент са скритите долапи и малките изби със скривалища, където хората са държали ценни вещи и оръжия по време на османското владичество. В двора на всяка къща ще видите и традиционна каменна чешма.
Не по-малко впечатляваща е и църквата „Св. Богородица“. Преданието разказва, че тя била построена за 38 дни. Обърнете внимание на автентичния иконостас. Някои изследователи твърдят, че той е рисуван от ученици на прочутите братя Димитър и Захари Зограф от Самоков, а според други – самите художници са изографисали църквата. Близо до храма може да видите и старото селско училище.
Няма нищо по-приятно за гостите на селцето да наблюдават местните кукерски игри на фона на тази възрожденска архитектура. Ще бъдете изцяло запленени от въоръжените зрелищни кукери с дървени червени саби, препасани с родопски чанове и окичени с чесън, боб и чушки. Те вдигат шум до небесата, за да изгонят злото от селото. Наред с това хората пеят прекрасни родопски песни под съпровода на каба гайда. Тук може да опитате и чудни родопски специалитети като пататник и баница с ориз и спанак.

Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията