Банско. Община Банско и туристическият бранш в града се споразумяха да се спре използването на пластмасови продукти в хотелите и заведенията. Вече е подписано споразумението и са набелязани мерките, които трябва за две години да бъдат реализирани. Инициативата на общината и бизнеса е с цел да се запази по- чист града и природата, съобщи БНТ. Идеята е в магазините в курорта да не се предлагат вече найлонови торби, а само хартиени или пластмасови.

Голяма част от хотелите и ресторантите в Банско са съгласни с мерките за намаляване на неразградимите отпадъци и дори вече са започнали да предлагат напитки на клиентите си само в стъклени бутилки.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско: Това е един много добър модел не само за Банско, но и за бизнеса в цялата страна да бъде приет.

Георги Икономов, кмет на община Банско: Всеки един магазин има по един контейнер и вместо да изхвърля кашоните, пластмасовите бутилки в контейнерите за разделно събиране, той пълни контейнера пред него, което означава, че ние всеки ден трябва да му вдигаме контейнера, което му увеличава таксата, която трябва да заплати. Чрез едно по- правилно разпределение на контейнерите за разделното събиране, така че да е удобно, не да трябва да ги влачат тези кашони по 200 – 300 метра, се надявам да ги улесним.

От общината казаха, че ако хотелите започнат разделно да събират отпадъците си, ще успеят да намалят и таксата смет, която плащат в момента.

Георги Икономов, кмет на община Банско: Биха им отпаднали с поне 20 – 30% и надолу разходите такса битови отпадъци, което води все пак след себе си и финансова полза.

От общината ще поставят големи и удобни контейнери, в които отпадъците от хотелите и заведенията в града да се изхвърлят разделно.

Жителите и гостите на Банско също подкрепят идеята за по-чист град. Училищата в планинския град също ще се включат в инициативата, като ще намалят използването на трудно разградими продукти.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA