Slide
Slide

София. Конфедерацията на българския туристически бизнес предлага мярката 60/40 да продължи и след 1 юли 2022 г. Представителите на туристическата индустрия искат среща с управляващите, а в тази връзка изпратиха писмо до премиера Кирил Петков, както и до ресорните министри Асен Василев, Христо Проданов, до МС и до Комисията по регионална политика,
благоустройство и местно самоуправление с председател Настимир Ананиев. Ето и цялото писмо:

С настоящото отворено писмо бихме желали да изкажем своята позиция и принципно несъгласие с тиражираното през последните седмици в медиите заявки от правителството, че подкрепата, която бизнесът получава по реда на ПМС № 151 / 03.07.2020 г., изменено последно с ПМС № 482 / 30.12.2021 г., ще бъде изменено още веднъж с ново ПМС до 01.07.2022 г., като заявките, които се тиражират са, че правителството е взело решение да не бъде продължавана т. нар. мярка 60/40 след 1 юли. Тези изявления без да се вземат предвид множество фактори и без нужните разговори, включително и с нашия бранш, намираме за неуместни и прибързани, за което имаме следните съображения:

На първо място, Ви молим да имате предвид, че сектори Ресторантьорство, Хотелиерство, Туроператорска и туристическа агентска дейност бяха най-засегнати в продължение на две години от противоепидемичните мерки, като до последно до отпадане на ограниченията на 01.04.2022 г. нашият бранш беше подложен на изключителен натиск от въведените от държавата мерки, които засегнаха особено тежко нощните клубове. Следва да се има предвид, че имаше период от една година, през който нашият бранш беше изцяло затворен, а след това частично отварян с множество ограничения, включително относно места, капацитет, работно време, изисквания към персонала и към посетителите, като периодично ни бяха налагани и ограничения (затваряния), макар за кратко време, което неименуемо доведе до огромни финансови загуби, а за много наши колеги и до фалит и множество безработни лица.

Благодарение на мярката 60/40 успяхме да запазим една част от служителите си

и/или да назначим нови такива, тъй като за сектори Ресторантьорство и Хотелиерство това позволява включване в персонала на нови лица за подпомагане.

Надяваме се, държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт ясно да разбира, че след двугодишни ограничения и понесени множество финансови и кадрови загуби, с отпадането на ограниченията на 01.04.2022 г. за два месеца едва ли е възможно нашият бранш да се възстанови, както преди пандемията, тъй като това е изключително сложен и бавен процес, който ще отнеме време за най-засегнатия от пандемията сектор. 

На следващо място, от изключителна важност е да се посочи, че предстои туристическия летен сезон 2022, което налага назначаването на нови служители, като мярката 60/40 предоставя възможност и необходимото спокойствие за наемането на сезонни работници и на нова работна ръка, както беше през последните две години, а с особена острота през последната година, което допълнително подпомага нашия бранш и в известна степен осигурява спокойствие за работодателите – хотелиери и ресторантьори. От своя страна туроператорите и туристическите агенти дори и в момента имат право да ползват 60/40 единствено за служители, с които са имали трудови правоотношения преди вече две години – изискване, което изключително затруднява работодателите предвид голямото текучество в зелия сектор Туризъм, несигурността и изразената сезонност.

ОБТ настоява за среща с Асен Василев

Необходимо е незабавно изменение на Постановлението, което да приравни условията за допустимост за служители на хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти. През предходните две години се намирахме в началото на пандемията, но сега сме изправени пред нови трудности – наред с Covid 19, на няколко стотин километра от границите на България се води войната между Русия и Украйна. Всеизвестно е, че голям процент от туристите през лятото по българското Черноморие са руснаци и украинци, които със сигурност ще преустановят почивката си в България, а други от трети страни биха се въздържали да ни посетят, поради притеснението, че сме в близост до войната.

КБТБ до Кирил Петков и МС: Мерките ограничават разпространението на болестта, но обричат предприемачите на фалит

Такива са и индикациите, които получаваме от членовете ни по Черноморието, които се оплакват от отлив от резервации и намаляване на същите. Всички тези фактори способстват допълнително за задълбочаване проблема в нашия бранш и наемането на служители за сезона на този етап изглежда почти невъзможно предвид заявките на правителството, че мярката 60/40 ще бъде преустановена точно в разгара му. Считаме, че предприемането на такова действие, без необходимия анализ и разговори, включително с нашата Конфедерация, ще изправи пред огромни трудности туристическия сектор, а това неминуемо ще доведе до недоволство сред членовете ни.

Асен Василев: Туристическият сектор е добре финансиран, моята препоръка е мярката 60/40 да приключи на 30 юни (видео)

Също така, добре известно е, че мярката 60/40 се финансира от Европейска програма.

Наред с горното, следва да се вземе предвид, че въведените до момента временни мерки за подпомагане на компаниите от бранша по различни процедури са недостатъчни по размер, предвид неспиращо нарастващите главоломно цени на всичко. И само за илюстрация ще обърнем внимание, че в  Италия бяха приети на 30.03.2022 г. пакет със спешни мерки от порядъка на 4.5 млрд. евро за подпомагане на местния им бизнес. Успоредно с тях има и помощи, отпускани от всеки отделен регион. Като там помощите през цялата пандемия не са спирали, а в момента дори се увеличават.

Водени от горните съображения, ви молим да обърнете внимание на настоящото отворено писмо, да споделите вижданията ни и

да направим изключително необходимата среща

между представители на изпълнителната власт и Конфедерацията на българския туристически бизнес, на която да обсъдим всички споделени по-горе проблеми, с цел получаване на уверения, че българският туризъм няма да бъде оставен на произвола на съдбата в разгара на предстоящия летен сезон. Следва много внимателно да бъде обмислено продължаването на тази мярка и същата да остане да действа най-малко до края на летния сезон, а в по-добрия случай до края на текущата година за най-засегнатия сектор.

Сподели публикацията