Златни пясъци. Председателят на Комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров посети КК „Златни пясъци“, където направи проверка как са устроени настанените там бежанци от Украйна. Той посочи, че е впечатлен от създадената организация в курорта.

“На територията на комплекса се намират над 8 хиляди души. В „Златни пясъци“ посетих над 12 места за настаняване, разговарях лично с над 50 души. Останах изключително приятно изненадан от условията, създадени за бежанците. На практика в комплекса е изградена цяла екосистема, където има лекари, козметици, осигурени перални машини, помещения за игра на деца – хотелите са предоставили анимацията си за целта и мога да кажа, че навсякъде всички са щастливи и спокойни, доколкото това може да се каже за хора, избягали от война”, сподели Димитров.

“Топло е, храната е достатъчна, голяма част от самите бежанци са започнали да работят в кухнята. Едва на 1-2 места имаше забележки относно количеството и че се хранят малко по-различно. Ако мога да обобщя, усещането е, че цари атмосфера на взаимопомощ, на подадена ръка към хора в нужда”, добави той.

Програмата от 40 лв. се явява безпрецедентен акт от страна на държавата, която подкрепя бизнеса в този момент, главно помагайки да си запазят местата работещите в хотелите, помага да се завърти цялото колело след две-три години на трудности и ограничения.

Димитров смята, че това е едно невероятно добро публично-частно партньорство, което дава прекрасни резултати.

“Повечето от бежанците изразяват желание да работят – над 60 на сто от тези, с които разговарях. Голяма част обаче, почти всички от тях искат да се завърнат в родината си, когато тази война свърши. С удовлетворение мога да кажа, че хората, потърсили закрила при нас, са впечатлени и оценяват оказаната им помощ”, каза още Димитров.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA