Slide
Slide

Пловдив. Близо 130 хотела в цяла България са подали искания по мярката за изплащане на 40 лева храноден за настанени украински бежанци. Общата сума е за над 6 милиона лева, които би трябвало да бъдат изплатени до 15-ти април. Това съобщи в Пловдив председателят на Комисията по туризъм към НС Илин Димитров.

Той сподели, че очаква лято 2022 да е по-добро от миналото, но все още далеч от нивата на предпандемичната 2019 година.
„Ако не бяха започнати военните действия в Украйна, предстоящият сезон щеше да бъде чудесен“, коментира Димитров.

Най-голямата ни цел е да популяризираме факта, че България е сигурна и спокойна дестинация, както и да рекламираме ударно на съседните ни пазари, заяви още той.

Да направим Пловдив място не за посетители, а за туристи! Според дефиницията на Световната организация по туризъм посетител е човек, който не остава да пренощува в населеното място, което посещава. С това пожелание и амбиция се проведе кръглата маса „Туризъм във време на кризи“ в града под тепетата.

Сформират 7 работни групи за новия Закон за туризма

Участниците в кръглата маса подкрепиха идеята на председателя на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров и излязоха със становище, че трябва да се организира ежегоден форум, посветен на историческия, културен и конферентен туризъм.

Илин Димитров пое ангажимент да подпомогне лично размяната на ноухау с Черноморския туристически форум, който се провежда и успешно работи вече от 15 години.

На събитието в Пловдив бяха дискутирани различни проблеми, свързани с регионалния туризъм с фокус върху очертаването на бъдещи политики и набелязването на подпомагащи мерки.
В този контекст беше поет ангажимент към няколко къщи за гости да бъде взето становище относно техни проблеми.
Сред дискутираните теми бе необходимостта от свързаност и дигитализацията в туризма, както и въпроси, свързани с образованието в контекста на сектор туризъм.

Беше поставен и въпросът за възможността да се измери колко харчи един турист, който посещава град като Пловдив, очаквано оставяйки повече средства, отколкото би похарчил по крайбрежието, например.

В събитието в Пловдив взеха участие министърът на туризма Христо Проданов, Юрий Вълковски – заместник-министър на културата, Венцислава Любенова – председател на Комисията по външна политика, Гергана Данева – заместник-председател на Комисия по културата и медиите в НС, Николай Василев – заместник-областен управител на Пловдив, директорът на Операта в Пловдив доц. д-р Нина Найденова, Любозар Фратев – председател на Съвета по туризъм – Пловдив, представители на 5 висши училища, работещи в сферата на изкуствата, културата и туризма, сред които Пловдивски университет, Икономически университет Варна и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, експерти в туризма и представители на неправителствения сектор.

Сподели публикацията