Христо Явашев – Кристо ще „опакова” Триумфалната арка в Париж
Христо Явашев – Кристо ще „опакова” Триумфалната арка в Париж
Slide
Slide
Slide
Slide

Христо Явашев – Кристо обяви, че ще осъществи нов проект в Париж. Този път българинът ще опакова Триумфалната арка в столицата на Франция.

Творбата ще бъде показана пред публиката едва за 14 дни, между 6 и 19 април 2020 година. Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра сребърно-син плат, направен от полипропилен, и 7000 метра червено въже, които ще бъдат рециклирани след това.

Откриването на проекта съвпада с изложбата в центъра “Жорж Помпиду” между 18 март и 15 юни 2020 г., която ще проследи живота в Париж на Кристо и съпругата му Жан-Клод между 1958-1964 г., както и опаковането на моста Пон Ньоф, който отнема 10 години между 1975-85 г.

Опаковането на Триумфалната арка ще бъде финансирано изцяло от артиста чрез продажбата на неговите работни скици, картини и модели свързани с работата му. За нея няма да бъде похарчена и стотинка държавни или общински средства.

През 1961 г., три години след като се срещат в Париж, Кристо и Жан-Клод започват да създават творби за публични места. Един от проектите им е опаковането на сгради. По онова време, Кристо, който е наел малка стаичка близо до Арката, прави кратко проучване за осъществяването на проект там – включително фотомонтаж от 1962 г. Сега, почти 60 години след първоначалната идея, творбата на артиста с български корени най-сетне ще види бял свят.

Сподели публикацията