Slide
Slide

 

1.Масаи Мара, Кения
Масаи Мара е северното продължение на Танзанийското Серенгети, а огромните стада от гну и други животни, които пристигат от Юли до Октомври, доминират екологията на парка по невероятен начин. Този зрелищен спектакъл е магнит за хищници; няма по-добро място, където да видиш лъв и гепард по-бързо от обичайното, благодарение на открития терен и спокойствието на котките около превозните средства. Други гледки включват слонове, жирафи и редки черни носорози. Недостатъкът на Мара е неговата популярност, понякога водеща до много групи микробуси. За по-ексклузивно преживяване, се отправете към лагери на запад.
2.Национален парк Серенгети и кратер Ngorongoro, Танзания
Серенгети е най-известният спектакъл за диви животни на планетата. Тук важи всичко, което се отнася за Масаи Мара – нейното северно разширение – от мащаба на голямата миграция до лекотата на наблюдение на хищниците. С изключение на това, че Серенгети, се разпростира на почти 15 000 кв.км, е почти десет пъти по-голям, което означава, че равнините му са много по-безкрайни и има по-голямо разнообразие на местообитания. Това също означава, че посетителите са по-малко, отколкото в Мара. Центърът на парка, около Seronera, често е зает, но частните концесии на север и на запад предлагат по-изключителни възможности.
Кратерът Ngorongoro се намира на кратък път с кола на изток, все още в рамките на природозащитната зона Серенгети. Тази вулканична калдера (сриване на кратера навътре в самия него) обхваща 250 кв.км равнини, гори и езера и приютява невероятна концентрация на дивата природа – включително лъвове, слонове и черни носорози. Такива богатства привличат тълпите и мястото понякога може да изглежда като дива зоологическа градина. Но ако сафарито на живота ви ще бъде ограничено до едно единствено пътуване, тогава вероятно би трябвало да е тук.
3. Национален парк Крюгер, Южна Африка
Някои пуристи твърдят, че националният парк на Южна Африка е пренаселен и управляван. Разбира се, неговите катранови пътища и големи лагери не са за всеки. Но неговите 22 000 кв.км означават достатъчно място за всички желаещи, достатъчно черни пътища и лагери с храсти, за да задоволят тези със сериозно желание за дива природа. Каквито и да са вашите вкусове, не може да се отрече дивата природа. С Голямата Петица (включително двата вида носорози), всички процъфтяващи, плюс гепард, диво куче, многобройни големи тревопасни животни и 500-те вида птици, тук ще видите голям избор. Тайната е разнообразието на местообитанията – от хълмове и савани до горски и речни гори. Изобилие от вода помага, като целогодишно се осигуряват многогодишни реки. Пътищата устойчиви на всякакво време също го правят най-доброто за дъждовния сезон.
4.Национален парк Чобе и резерват Мореми, Ботсвана
Ботсвана е суха земя, но парадоксалното е, че някои от най-хубавите игри са с вода. Елате през сухия сезон, дивата природа се слива с брега на реката в далечния север на Националния парк Чобе, където круизите за лодки преминават до безброй слонове и биволи. Лъвовете и хиените се скитат по пътищата, докато има сбор от много тревопасни животни. Водопадът Виктория е само на един ден път.
По-нататък на юг, резерват Мореми защитава източните брегове на делтата Окаванго, където сезонните водни пътища привличат плодотворни игрални номера от околните мопански гори. Хищниците, включително дивите кучета, са в изобилие. Круизи с лодки по лагуни или мокоро (вид кану) пътувания по тесните канали предлагат изобилие от дивеч и птици.
5. Национален парк Южна Луангва, Замбия
Най-добрият парк на Замбия обикновено се разглежда като дестинация за по-взискателните, благодарение на експертното си ръководство и малките домакинства, управлявани от собственици, които насърчават всеобхватно изживяване. Към края на сухия сезон играта се концентрира около намаляващата река и нейните лагуни с много хипопотами, и – с изключение на носорога и гепарда – можете да очаквате лесно наблюдение на пълен спектър на дивата природа. Нощните обиколки позволяват тръпката от следене на големи котки, които ловуват, докато разходките с водач предлагат вълнуващо навлизане в гористата част. Този парк е известен като домът на пешеходното сафари.

Източник: Wanderlust

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията