Снимка РИМ Велико Търново
Slide
Slide

Велико Търново. 78 процента увеличение на туристите през миналата година отчетоха музейните обекти във Велико Търново, съобщи БНР. При чуждестранните туристи ръстът е два пъти и половина. Близо 290 хиляди са туристите, които са посетили през миналата година музейните обекти в община Велико Търново, като ръстът е със 127 хиляди посетители.

50 хиляди са били чуждестранните гости в културно-историческите забележителности, като увеличението е с 250 процента за годината. Най-много са били румънците – 15 000. Завръщат се туристите от Азия, Австралия и Океания, посочи директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов: „Всички обекти работеха, вярно в ситуация на Covid криза, но така или иначе посрещнахме много туристи“.

Крепостта Царевец е най-посещаваният обект, приел е 197 хиляди туристи, което е ръст с 81 на сто. За тази година прогнозите за развитието на културно-историческия туризъм са трудни, коментира Иван Църов: „Много ми е трудно да правя прогнози, не знаем как ще продължи развитието на кризата, навлизаме в петата вълна“.  

598  туристи са разгледали крепостта Царевец в първия ден на 2022 година.За четири часа на историческата забележителност се качили 34 деца до 7 години, 61 ученици, 85 студентии 374 възрастни българи, както и 44 чужденци.
Сред чуждестранните посетители най- многобройни са били румънците /30 души/ и испанците /8 души/, като са регистрирани и туристи от Франция, Русия, Мексико и Азия.
Сподели публикацията