снимка Руслан Йорданов

Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест за пристигащите от България до 15 август

София. Нито един полет на Wizz Air до Гърция няма да бъде отменен, съобщиха от нискотарифната авиокомпания за bgtourism.bg по повод официалната информация, че Гърция забравяна полетите на превозвача до страната си. За 4 август – утре, е планирано началото на въздушната връзка между София и Миконос. В късния следолед проверка на bgtourism.bg в сайта на авиокомпанията установи, че двупосочен билет за периода 4-8 август струва общо 162.98 лева.

„Wizz Air потвърждава, че гръцкото правителство издаде заповед, която забранява на авиокомпанията да лети до Атина до 14 август, считано от днес. Въпреки това авиокомпанията е в тясна комуникация със съответните местни власти и вече успя да разреши ситуацията, така че да не се налага отмяната на нито един полет.

Най-добрите оферти за Гърция

Припомняме, че в опит да ограничат разпространението на COVID-19, гръцките власти стриктно проверяват дали Формулярите за локализиране на пътници (PLF) са попълнени правилно и изцяло и дали пътниците разполагат със съответните QR кодове. Пасажерите, които нямат QR код или са попълнили PLF с грешни данни, няма да бъдат пуснати в Гърция от местните власти.

Отчитайки това, Wizz Air би искал да напомни на своите пътници, че формулярите за локализиране на пътниците трябва да бъдат точно попълнени с вярната информация преди качването на борда, в противен случай авиокомпанията ще откаже превоз на съответното физическо лице и няма да дължи възстановяване на заплатената сума за билет/ обезщетение“, гласи официалната информация Wizz Air до bgtourism.bg.

Дарина Стефанова: Гърция привлича туристите с отношението си към гостите, вкусната и безопасна кухня, невероятно чистата морска вода и липсата на презастрояване

По информация на посолството ни в Атина Гърция удължава срока на изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната от България, съобщиха за bgtourism.bg от Външно министерство. До 15 август сънародниците ни, пристигащи в Гърция по въздух и суша, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването им. Същото условие важи и за пристигащите от Румъния и Обединените арабски емирства.

Заетите в сектор земеделие чужди граждани (сезонни работници), които напуснат Гърция до 18.08.2020 г., няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение.

Носенето на маски в затворени пространства в Гърция, включително и на местата за поклонение, става задължително. Изключения ще се правят само в заведенията за хранене. Условието няма да важи за деца под 3-годишна възраст, както и при хора с респираторни заболявания.

Между 3 и 9 август няма да се допускат правостоящи клиенти в барове, ресторанти и развлекателни центрове. Считано от днес до 15 август на събития като сватби, кръщенета и погребения ще могат да се събират не повече от 100 души.

Удължават се и ограниченията за провеждане на фестивали, панаири и други събития на открито до края на месеца. Мерките за социална дистанция по плажове, частни развлекателни яхти и туристически кораби също остават до 31 август.

От 1 август корабите ще могат да пътуват с 80% от капацитетът си. Носенето на маски става задължително вече и на откритите пространства на корабите – палубите.

Морските и въздушните връзки на Гърция с Турция, Албания и Република Северна Македония ще останат прекратени до 15 август.

От българското посолство в Атина предупреждават, че в момента в Гърция се извършват масирани проверки за спазване на всички ограничителни мерки.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Гърция могат да се свържат с мисията ни на телефони: +30 210 67 48 107, +30 210 67 48 105, 106, 107 (дежурни телефони в извънработно време), както и с Генералното ни консулство в Солун на телефони +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и +30 2310 869 520 (дежурен телефон в извънработно време).

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК