Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. След двете пандемични години, последвалата икономическа криза и войната в Украйна, които изключително много се отразиха на туризма, започна възстановяване на туристическата дейност в града. Това заяви на днешното заседание ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ Соня Георгиева, директор на Дирекция „Туризъм“ в Община Варна.

„След сривовете през годините туризмът се възстановява. Има значителен ръст на приходите от туристически данък. При планирани 3,5 млн. лева през 2022 г. в края на годината постъпленията от туристическия налог са близо 4,46 млн. лева – т.е. с около 1 млн. повече спрямо предварителните прогнози“, изтъкна Георгиева. „Все още не можем да достигнем нивата от 2019 г., която беше най-добрата за развитието на туристическия сектор в района на община Варна, но нашите данни са, че на 83% сме ги възстановили“, допълни директорът на Дирекция „Туризъм“.

В резултат на положителната тенденция Община Варна очаква още по-големи приходи от туристически данък през 2023 г. Предвижда се тази година в местната хазна да влязат 5,5 млн. лева от налога. В нея вече има 1,87 млн. лева преходен остатък от 2022 г., който произтича от преизпълнението на приходите и от икономии. Разчетите за разходите, финансирани с постъпления от туристическия данък, са в размер на общо 7,4 млн. лева.

Digi 24 с пряко включване от Кранево, румънските туристи избраха в началото на май да почиват в България и Гърция

Част от тези средства ще бъдат вложени в събития, допринасящи за развитието на туризма, в реклама на туристическия продукт на общината, включително участие на туристически борси и изложения, както и във функционирането на Туристическия информационен център. Малко над 4,6 млн. лева Община Варна планира да инвестира в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма. От тях 1,5 млн. лева са заделени за озеленяване и паркоустрояване на Морската градина.

Усилията тази година ще бъдат насочени и към развитието на кадрите в туристическия бранш. В план-сметката има отредени средства за организиране и провеждане на национални състезания за най-добри млади хотелиери, аниматори, сервитьори, бармани, готвачи и сладкари. Общината ще финансира и провеждането на специализирана трудова борса за професионални стажове в туризма.

Сподели публикацията