Slide
Slide
Slide
Slide

Сезонът е открит с карагьоз и попчета, още 2 седмици се лови калкан

Варна. До 5 лв./кг се появи на борсата във Варна пресен карагьоз, съобщава Черно море. Рибата с повечко кости е хит сред почитателите на свежия улов. По-едрите екземпляри са около 8 лв./кг.

Калканът в морската столица си остава най-скъп – 25 – 28 лв./кг и по-рядко 30 лв./кг. Каята, която иначе на въдица излиза трудно, в промишлен вариант вече се хваща и струва около 4 лв./кг.

Лаврак за 10 – 12 лв. може да разнообрази трапезата Ви. Който спазва постите знае – рибка се позволява на Благовещение. Този празник мина, но не е фатално да сложите и в друг ден подобно блюдо на своята трапеза.

Като цяло за част от рибата матрапази и търговци не крият, че с произход Турция и/или Гърция. Лодка на ден излиза с до 15 кг. кая – вече писахме, че попчетата много-много не държат да попаднат в тигана.

Калканът е с разрешение за улов до средата на април, леко му падна цената, която в един момент удари над 30 лв.

Пасажи сафрид ще довтасат около Гергьовден. Тогава може да се хвърля на чепаре. На юг вече е излязъл споменатият карагьоз – от лодките се купува за 7 – 8 лв./кг.

Попчетата се ловят къде с мрежи, къде с кошове. Не си губете времето да стягате въдици за тях.

Очевидно в Черно море се случва и нещо чрезвичайно, защото рибари пък се оплакаха от зелени раци да късат мрежите. Тези морски обитатели в момента излизат заради топлото време в тревожни количества. Вероятно заради наводненията преди години, пратила в морето доста мъртва таранка, която е деликатес за рачетата. Уви, тях не бива да слагате на трапезата. Вкусни са друг вид раци – т.нар. „паур“. Той сега обаче е забранен за улов.

Матрапази предупреждават, да не се купуват зелени раци от сергиите. Поне засега те не са засечени в търговската мрежа.

Борис Проданов

Сподели публикацията