Slide
Slide

Бургас. Превозвачи и туроператори предлагат от 1 март 2021 г. автобусните екскурзии в страната да бъдат разрешени при предварително определени правила за пътуване. Това се казва в писмо до Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения.

Еднодневните екскурзии в страната, които според Закона за туризма не са организирани мероприятия, забранени ли са или разрешени. Това е едно от питанията в писмото на Бургаската регионална туристическа камара и Националното сдружение Случаен превоз.

Туроператорите: Няма предвидимост, невъзможно е да се работи в тези условия

„Неясния от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различнине туристически организации“, посочват от двете организации.

От БРТК и НССП отбелязват, че според допълнителните разпоредби на Закона за туризма, туристически пакети и свързани туристически услуги, обхващащи период, по кратък от 24 часа, не са организирани пътувания и така погледнато за тях ограниченията не важат, но е факт че еднодневните пътувания се организират.

Търпимостта на туроператорите и туристическите автобусни превозвачи е изчерпана и те се обръщат с искане към трите министерства с ясно разяснение на поставените въпроси. Според БРТК и НССП е крайно наложително автобусните екскурзии да бъдат разрешени от 1 март при разписани правила като се аргументират с факта, че 10-часов полет в затворено помещение /самолет/ не може да се сравнява с неколкочасово пътуване в автобус в страната.

Двете организации отчитат добрата епидемиологична обстановка в страната и протичащата ваксинация и считат, че при определени ясни правила за пътуване организираните автобусни екскурзии в страната не само ще подпомогнат сектора, но и ще допринесат за подобряване на здравословното и психическо състояние на населението.

Дори и на слаби обороти секторът ще заработи в симбиоза – туроператори, хотелиери и транспортни фирми, и ще донесе добавена стойност в и без това тежката ситуация в страната, коментират от БРТК и НССП.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията