София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с археолога проф. Николай Овчаров. Основен фокус на дискусията бе възможността за съвместни инициативи за популяризиране на културно-историческия туризъм и археологическите обекти у нас.

Правителството отпусна 1,8 милиона лева за 6 значими археологически обекта в страната. Правителството на министър-председателя Бойко Борисов продължава да  подкрепя развитието на археологията в България, посочи вицепремиерът. И допълни, че имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и кабинетът ще продължи да подпомага тяхното развитие. По думите й в последните години се направи изключително много за археологията, а това несъмнено ще даде тласък на вътрешния туризъм, който има особено важно значение за развитието на България като целогодишна туристическа дестинация.

Вицепремиерът уточни, че през годините бяха отделени доста средства и за реставриране на културни паметници, и подчерта, че всеки един лев, отделен за археология, паметници и реставрация, е директна помощ за българския туризъм.

Хората искат да посещават различни места и да научават за нови забележителности, допълни министър Николова и уточни, че експертизата на професора ще допринесе за популяризирането на най-интересните обекти от различни дестинации във вътрешността на страната.

Пътуванията с цел културно-исторически туризъм бяха основни през изминалата година и показаха, че са ключови за целия отрасъл, коментира проф. Овчаров. Според него трябва да се обърне още по-сериозно внимание на популяризирането му, защото има голям потенциал за развитие, който ще се отрази положително на целия сектор. Професорът изрази готовност за съвместна работа с Министерството на туризма, като посочи, че ще подкрепи инициативи, които ще допринесат за привличане на още повече посетители към археологическите, културните и историческите богатства на България.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията