Slide
Slide

Варна. И Община Варна иска освобождаване на републикански пътища от винетки. Заради недоволството на жители на варненски предградия, Варна ще поиска от Агенция „Пътна инфраструктура“ за няколко пътя на територията на Общината да не се дължи пътна такса. Така прецедентът с освобождаването на Софийската скоростна тангента се пренесе и в страната. Утре премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините, за да обсъдят механизъм за освобождаване на общински пътища от винетка, съобщиха от МС. Сега варненци плащат за преминаването по пътя Варна – Приселци, който е на територията на област Варна. Винетка се дължи за четири първокласни и второкласни пътя на територията на областта, както и за 19 третокласни пътни отсечки.

Марин Урумов живее в село Константиново, което се намира на 10 километра от морската столица и е съставна част от Община Варна. Твърди, че откакто са въведени винетките, кметовете на околните села правят устни договорки с контролните органи да не глобяват за липса на винетки. Но това не винаги се спазва.

Марин Урумов, жител на с. Константиново: Моя братоведка я глобиха и други хора от селото знам, че са глобявани. Мен също ме спряха и ме питаха защо съм без винетка. Аз им казах на полицаите, че има договорка и ме пуснаха.

Подобен е казусът и със село Звездица, където хората също разчитат на устна договорка да не бъдат глобявани. А в близкото село Тополи хората не си купуват винетки откакто са въведени през 2005 година. Но за това има основателна причина.

Това е пътят, който води до гробищния парк на Варна. Въпреки, че има табела винетка, никой не проверява авомобилите дали разполагат с такъв стикер.

– Тополи е освободено до колкото знам.

– От кого е освободено, знаете ли?

– Не мога да ви кажа, но знам, че Гробищния парк и Тополи са освободени от винетки.

Предложението столичани да не плащат за винетки, когато се движат по Северната тангента обаче накара хората извън София да се почувстват дискриминирани.

Марин Урумов, жител на с. Константиново: Всички сме равни, но някои са по-равни. За тях да няма винетки, а за нас да има.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ обясниха, че по закон винетките са задължителни за всички, които се движат по републиканската пътна мрежа. А тя е такава между табелите край на едно населено място и начало на друго. Контролът пък е поверен на Пътна полиция. БНТ

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията