Чепеларе, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Чепеларе. От 11 декември 2021 г. до 9 януари 2022 г. в „Музей на родопския карст“ в Чепеларе ще бъдат изложени фотографии на фосфоресциращи пещерни образувания заснети в пещерите в България. Това е 4-годишен проект на екипа на Светлина и култ, който е публикуван в National geographic България през месец юли 2021 г. Екипът успява да заснеме ефирната магическа светлина излъчвана от пещерните образувания в непрогледния мрак на пещерите.
В процеса на работа разработват метод на снимане, чрез който в един кадър може да се види фотолуминесценцията на образуванията, заедно с други, които не притежават тези способности. С този метод може в един и същи кадър да се видят и двата вида образувания, както и заобикалящата среда на фосфоресциращите калцитни образувания, показвайки красотата на пещерния свят и скритата “магическа светлина”.
Откриването на изложбата ще бъде на 11 декември от 16 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.
Светлина и култ е проект на фотографа, кинооператор и преподавател в НАТФИЗ Красимир Андонов, в който се снимат различни фотографски и документални проекти. В основния екип участват Алекс Самунджи ,фотограф и оператор, и Огнян Стоянов, изкуствовед и спелеолог. Началото е поставено от Красимир Андонов с неговите фотографии на тракийски светилища, които са публикувани в National geographic България през 2013 г. в броя от месец юни.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията