Slide
Slide

София. “Разработваме пилотна схема за подпомагане на представителите на малкия бизнес в туризма.” Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в студиото на „Беновска пита“ по Канал 3. За да се случи това, правилата трябва да са ясни, документите да са публично достъпни по електронен път за администрацията, а сроковете – кратки, подчерта тя.

Вицепремиерът съобщи, че ще проведе среща със собственици на малки семейни хотели и къщи за гости, към които потребителите имат голям интерес. В планините тези места са със 100% заетост, както и в базите за рекреация. Условията там са чудесни и се спазват стриктно санитарно-хигиенните норми. Министър Николова обърна внимание и на възможностите за предлагане на балнео– и СПА услуги, които преди са били подценявани. Сега към тях има силно търсене например от германските здравноосигурителни каси. Работим по съвместна програма и очакваме от септември-октомври първите граждани от тази държава, поясни тя.

Хотелиери търсят съдействие от вицепремиера Марияна Николова за облекчаване на кредитите им

Марияна Николова се спря и значението на правителствената мярка за стимулиране на туристическите чартъри, която да привлече и повече британски туристи. По тази помощ ще се възползва значителна част от бранша. Субсидията е за над 55 млн. лв. и ще бъде осигурена от бюджета, като е ориентирана към поне 400 хил. туристи. Неусвоените средства ще се нотифицират за следващата година.

За нас сега е важно преди всичко да преминем плавно от този труден летен период към подготовката на зимния сезон, да запазим заетостта и доходите на хората.  Мярката в подкрепа на бизнеса 60:40 за туризма се трансформира на 80:20 и се посреща много добре. Смятаме, че е необходимо тя да продължи не само до края на годината, но и до март 2021 г., съобщи още ресорният министър.    

На Националния съвет по туризъм, който се проведе в Златни пясъци, се обединихме около идеята за спешен екшън план за плавно преминаване към есенния и следващия летен сезон. Ще се сформира Консултативен съвет по туризъм към министъра на туризма с представители от бранша, науката и други експерти, за да се предприемат още мерки за преодоляване на кризата с Ковид-19, поясни вицепремиерът Николова. Очаква се съветът да заработи през септември.

Марияна Николова: В българските курорти нямаме нито един потвърден случай на турист с Covid-19 (видео)

Вицепремиерът продължава интензивните си срещи с представители на бранша, с дипломати и др. Тя акцентира върху приноса на българските туристи за спасяване на сектора. Българинът започна да пътува много, стана взискателен и чувствителен турист, ето защо апелирам към бранша този гост да бъде уважаван и доволен. Разчитам и на медиите да популяризират България като Дестинация 2020 за българите. Необходимо е да положим съвместни усилия за промяна в маркетинга и рекламата и за дигитализацията на сектора. Предстои заедно с екскурзоводите да направим кампания в социалните мрежи за популяризиране на не толкова познати места в България. Очаквам предложения от бранша кои да са те, заключи министър Николова.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията