Николина Ангелкова с министъра на туризма на Египет
Slide
Slide

Севиля. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща в Севиля с колегите си от Египет и Гърция. Тя  разговаря с министъра на туризма на Египет Рания Ал-Машат. Срещата в испанския град се състоя в рамките на 19-ата Глобална среща на върха на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), която тази година се провежда под надслов Визионери в туристическия сектор.

Министър Ангелкова представи разнообразните възможности на страната ни да предлага освен традиционните морски и зимен туризъм също богата палитра от висококачествени специализирани услуги на конкурентни цени – балнео- и СПА, гурме, еко-, конгресен и други видове туризъм. Тя изтъкна добрите контакти между туристическата администрация и бизнеса от двете страни за осъществяване на повече пътувания с културно-историческа насоченост.

Популяризирането на духовното наследство от миналото е сред приоритетите ни за насърчаване притока на повече чуждестранни гости, заяви министър Ангелкова. Тя увери събеседничката си, че е напреднала работата по споразумението за сътрудничество в туризма между двете институции и се очаква документът да бъде подписан през настоящата година.

Рания Ал-Машат подчерта, че България става все по-привлекателна туристическа дестинация, тъй като предлага разнообразен и качествен продукт.

През миналата година около 3744-ма граждани на Египет са направили туристически посещения в България, а 1172-ма българи са пътешествали до арабската страна. Възможностите за засилване на този поток обаче са много по-големи и ние ще работим съвместно за насърчаването му, заявиха ръководителите на туризма на двете държави.

Днес Ангелкова проведе работна среща и с Елена Кунтура, министър на туризма на Гърция. Гърция е водещ пазар за входящ туризъм за нас, като през миналата година заема второ място сред топ дестинациите, заяви министър Ангелкова. И уточни, че визитите от южната ни съседка през 2018 г. са повече от 1,116 млн. Българите, пътували в Гърция през миналата година са били 1,4 млн.

Министерството на туризма работи последователно за увеличаване броя на туристите, институцията реализира интегрирана маркетингова кампания на пазар Гърция, в която България се популяризира с възможностите за морски, зимен, СПА и еко туризъм.

Българското Министерство на туризма и Гърция имат общи инициативи за привличане в региона и на повече туристи от далечни пазари, посочи министър Ангелкова. Тя обясни, че една от тях е одобрена в края на миналата година и се отнася за проекта „Иновативни инструменти за опазване и насърчаване на културното и природно наследство в трансграничния регион – ТУРИЗЪМ-е“. Гърция е и сред 11-те страни, включили се в инициативата за създаване на т.нар. Общ Балкански туристически маршрут. Очаква се той да бъде реализиран до края на 2019 година, допълни министърът.

Важен фокус в работата ни тази година е привличането на повече инвестиции в туризма и затова на 31 май 2019 г. в Слънчев бряг Министерството на туризма организира Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, заяви министър Ангелкова. Тя покани колегата си Елена Кунтура да вземе участие във форума и уточни, че специален гост ще бъде Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН в периода 2009-2017 г.

Сподели публикацията