Slide
Slide

София. Туроператори от цялата страна излязоха на протест в София. Те настояват удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Голям проблем, който туроператорите и туристическите агенти поставиха по време на протеста, е забавеното плащане от страна на държавата по действащите програми – жизненоважни средства за оцеляване на бизнеса и запазване на работните места на служителите във фирмите. „Дали сме на правителството време от 10 дни за отговор на нашите писма и искания“, заяви Павлина Русева от ОБТ. В този час представители на туроператорите са на среща в Министерството на финансите относно исканията на протестиращите.

Черноморски НПО-та в туризма изпращат отворено писмо до Марияна Николова, искат приоритетно откриване на зелени коридори

Припомняме Ви, че преди година туроператорите бяха ограничени относно своята работа заради Covid-19. Клиентите имаха възможност да променят датата на своята почивка до една година. След този период туроператорите имат задължението да започнат възстановяването на сумите.

Първите плащания на клиенти за нереализирани почивки трябва да започнат на 13 март 2021 г.. Организатори на протеста са Обединение „Бъдеще за туризма“, което преди броени дни свика пресконференция. На срещата с медиите бе поставен въпроса за спешното създаване на гаранционен фонд, който да даде необходимата стабилност в бранша и спокойствие сред потребителите.

Туроператори настояват за спешно създаване на Гаранционен фонд! ОБТ: 19 млн. лв. са необходими за вземания на клиенти, близо 14 млн. лв. не достигат

България е една от малкото държави, която няма гаранционен фонд, препоръчан от ЕК. Туроператорите настояват за среща с премиера Бойко Борисов, на която заедно да потърсят решение на исканията си. Според тях мерките за оцеляване на сектора не са достатъчни.

АБТТА няма да участва в протеста на 2 март, предлага друг подход за създаване на Гаранционен фонд

Припомняме Ви, че от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти се разграничиха от протеста и предлагат друг подход за създаване на гаранционен фонд.

Министерство на туризма започва изплащане на държавната помощ от 51 млн. лв.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията