Марияна Николова
Slide
Slide

Варна/Бургас. Приоритетно да бъдат открити зелени коридори. Това посочват в отворено писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова членовете и Управителните съвети на Обединение „Черноморски неправителствени организации“, което включва Бургаската регионална туристическа камара, Варненската туристическа камара, Национална сдружение Случаен превоз, Българска асоциация на туристическите агенции,  Югоизточен съюз на екскурзоводите, Варненска асоциация на туристическите агенции, Сдружение на туроператорите и туристическите агенции в Поморие, Туристическа камара Приморско, Съюз на собствениците в Слънчев бряг, Асоциация на българските Черноморски общини, Международен клъстър Черноморска кухня, Алианс на туризма в югоизточния район. Всички са готови да предоставят своя опит и експертиза за удължаване на летния сезон, създаването на квалифицирани кадри в туризма и предлагането на качествен туристически продукт по българското Черноморие.

НПО-тата са провели неформални работни срещи в Поморие и Варна за обединяване усилията на черноморските неправителствени организации по отношение единна позиция и предложения за правилното провеждане на Лято ‘2021, както и за бъдещи проекти.
Те посочват три конкретни предложения, с които ще бъде подпомогната подготовката и провеждането на предстоящия туристически сезон.

Марияна Николова: Подкрепяме създаването на „зелени коридори“ за ваксинираните хора, без да се ограничават пътуванията и на останалите туристи

Ето и конкретните мерки в писмото на Черноморските неправителствени организации:

Предвид горе посоченото „Черноморски неправителствени организации“ предлагат конкретни мерки за решаване на следните проблеми:
1. Приоритетно откриване на зелени коридори.
В българското черноморско крайбрежие пристигат с чартърни автобуси между 32 – 33 % от чуждестранните туристи от Полша, Чехия, Словакия, Беларус, Украйна, Молдова, Турция и Румъния.

В абсолютни цифри, това са между 85 – 100 хил. чужденци.
От проведените разговори с чуждестранни партньори, същите споделят, че ако сега бъдат регламентирани зелени коридори, това ще е началото на резервиране на автобусни групи. Още по – голям ефект ще има, защото туризмът придобива друг облик и групите ще бъдат по – малки, по интереси, приятелски кръг и други.

Това налага Министерство на туризма, съвместно с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да започнат спешно уреждане на този изключително важен проблем за нашите туристически черноморски дестинации.

Борисов пред евролидерите: Приветстваме идеята за бързи коридори! Хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват

2. Въвеждане на мораториум на чл. 234 г Наказателния кодекс, за който неколкократно от месеци насам разясняваме какъв огромен проблем ще предизвика приетото изменение по време на летния сезон.

Много от нашите туроператорски фирми с превозни средства 8+1 обслужват свои бизнес партньори, което е безвъзмездно, провеждат журналистически инфотурове, с които популяризират дестинация България и презентират нови маршрути, обслужват малки ВИП групи, извършват т.нар. драйвър гайд турове с лицензирани екскурзоводи.
Невъзможността транспортните фирми да лицензират такъв тип превозни средства и липсата на разрешителен режим за същите ще създаде хаос в предстоящият сезон.

Налице са вече макар и малко на брой проблемни ситуации възникнали от прилагането на вече приетият чл. 234 г. България ще е абсолютно неконкурентноспособна спрямо други дестинации в Европа, да не говорим за Турция, Гърция, Кипър и други предлагащи обслужването на малки групи и ли трансферирането им от летище. Това налага въвеждането на мораториум по изпълнението на нововъведения чл. 234г., а след 04.04.2021 г. неговото преразглеждане.

Официално! Здравният министър разреши със заповед пътуванията в чужбина от 1 април

3. Приветстваме обявяването на дата 01.04.2021г.като отваряне на България за организирани мероприятия, но тя засега може да е приложима за изходящия туризъм.

Според данни на входящият туризъм генерира приходи в бюджета в размер на 5 млрд. лв. по данни за 2019 г, а изходящият около 1 млрд. лв. Входящият туризъм остава затворен ако не се реши въпросът със сертификат за ваксинация, сертификат за антитела на преболедувалите или PCR.

Подкрепяме и заставаме зад Вашето предложение PCR тестовете да се заменят от антигенни тестове. Това ще улесни процедурата по влизане на територията на страната.
Хотелиери и туроператори от Бургаска и Варненска област настояват откриването на туристическия летен сезон 2021 г., да бъде няколко дни по–рано от Великденските празници, а именно 27.04.2021 г.и да бъде съобщено по всички възможни комуникационни канали.

Това решение на Министерство на туризма, респективно на Правителството на Република България, ще създаде възможност на чуждестранните и български фирми да:
• активизират своите реклами;
• приемат резервации;
• увеличават заетостта на автобусния транспорт;
• чуждестранните фирми ще повярват, че сме взели необходимите мерки за сигурност срещу Ковид-19;
• разработените прогнозни графици за откриване на обектите, формиране на екипите за работа по обекти, ще докажат нашата готовност за провеждане на сезон 2021 г

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията