Снимка Бистра Стоименова
Slide
Slide

Чакаме 120 хил. чужденци да напълнят хотелите за празника

София. 400 хил. българи и чуждестранни гости тръгват на екскурзия или почивка в страната за Националния празник – 3 март. Поне 100 000 от тях ще посетят паметници и музеи свързани с Деня на Освобождението или исторически забележителности. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Института по анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов.

По данни на агенциите се очаква за 3 март в страната да пристигнат около 120 хил. чужденци, докато българите ще бъдат със 170 хил. повече – 290 хил.

„Най-посещаваните дестинации за празника са местата на бойната слава, свързани с Руско-турската освободителна война“, коментира Драганов.

Най-емблематичната сред тях несъмнено е храм-паметникът „Шипка“, който събира десетки хиляди туристи, които искат да изкажат своята почит към саможертвата на освободителите на България. Почти всяка година обаче огромният туристопоток става причина за блокирането на туристи на върха, което пък е идеална възможност за хотелиери и собственици на къщи за гости да подпомогнат бизнеса си, предлагайки примамливи пакетни оферти.

За 3 нощувки в местността Узана край Габрово броим 129 лв.

гласи оферта на турагенция. В пакета е включен поход до „Шипка“ на 3 март, който ще бъде последван от празнична вечеря в ресторанта на хотела.

Оферти за еднодневна екскурзия също не липсват. Празничният пакет за поход до знаменития паметник излиза по 35 лв. на човек, като в него влиза транспорт от София до Шипка и посещение на църквата „Рождество Христово“ с осигурен екскурзоводски съпровод. Входната такса за музейната сбирка на паметника, включваща лични вещи, ордени, снимков и документален материал, картини и оръжия, се заплаща допълнително.

Мадарският конник и крепостта Царевец пък са само част от забележителностите в страната, които са предпочетени по празниците пред туристическите атракции в чужбина.

Хълмът Царевец и църквата „Свети 40 мъченици“ се намират на едва 50 км от мястото на шипченската епопея в столицата на Втората българска държава – Велико Търново, която изобилства от исторически забележителности. Пакетните оферти за района предлагат богата екскурзионна програма, в която освен Велико Търново влизат Арбанаси и Дряновският манастир. Автобусният транспорт от София, две нощувки със закуски в хотел в Арбанаси и екскурзовод струват 145 лв. на човек, като за вечерята се доплащат 10 лв.

С 21 лв. по-евтини са пакетите само за Арбанаси, включващи 2 нощувки със закуски и вечери, една от които – празнична.

За гостите и жителите на града спектакълът „Звук и светлина“ ще бъде излъчен безплатно на 3 март.

Крепостта на Априлското въстание – Панагюрище пък предлага алтернативни начини за честване на празника. Онлайн оферта на турагенция гласи, че срещу 165 лв. на човек получаваме

3 нощувки с домашни закуска и вечеря

в къща за гости в града. По време на екскурзията гостите ще бъдат запознати с тънкостите при приготвянето на тутманик с шарена сол, който после ще хапнат заедно. Интересни туристически забележителности в района са старият град и музеите, чийто вход обаче не влиза в цената. Посещението на 5 музея струва едва 7 лв, съобщава още „Монитор“.

Тази година Националният празник се пада във вторник, което става причина много от туристите – българи и чужденци, да слеят почивните дни, за да се насладят на дълъг уикенд в някой от многобройните балнео и спа или ски курорти в страната.

Една от най-посещаваните зимни дестинации в страната – Банско, примамва за празника с две нощувки на база All inclusive и празнична вечеря за 150 лв. на човек, показва пакет на турагенция. Организаторите обещават и широка гама от активности по време на престоя – конкурс за домашно вино и ракия, разходка с каруца и уроци по български народни танци от всички краища на страната.

Мнозина пък сливат почивка и празничните дни и са предпочели спа курортите. Велинград предлага 2 нощувки със закуски в един от хотелите в града на цена от 396 лв. за двойна стая на вечер. Освен празнична вечеря и тематична закуска с подбрана храна и музикална програма, на разположение на туристите ще бъде и спа зоната на хотела, която разполага с вътрешен басейн, джакузи и сауна. За семействата с малки деца се предлагат услугите на професионални аниматори.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията