Врана
Slide
Slide

София. В празничния 3-ти март, когато честваме Националния празник на Република България, столичани и гостите на София ще могат безплатно да разгледат редица експозиции. С вход свободен за посетителите ще работят: Парк-музей „Врана“, Общински културен институт Регионален исторически музей – София, Зоологическа градина – София, Общински културен институт Софийска градска художествена галерия филиали – галерия-музей „Дечко „Узунов” и галерия „Васка Емануилова”.

Паркът „Врана“ е значителна творба на пейзажното парково изкуство, създадена в България през първата половина на XX век. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Представлявал е състав на част на имение с площ 140 ха, принадлежащо на българските царе Фердинанд I и Борис III.

Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха. Всичко това определя високата му художествена стойност като едно от първите произведения на парковото изкуство в България.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията