Slide
Slide

Преди повече от три десетилетия в българския език се появи фразеологемата „албански реотан“. Под нея се разбираше човек, който „загрява“ бавно, тоест му е нужно повечко време да схване това или онова. С новите си мерки, които Албания въведе от вчера, изненада балканските държави и света, че взема бързи действия.

Тирана. От началото на годината в Албания влязоха нови мерки, с които ще стимулират раждаемостта, земеделците и студентите. В балканската държава влязоха нови мерки в подкрепа на демографската политика, която ще бъде борена със солидни парични суми.
Родителите вече получават за първо дете сумата от 400 000 леки /3245 евро/, 800 000 леки /6490 евро/ за второ и 1,2 милиона леки /9735 евро/ за трето дете. Първите чекове премиерът Еди Рама връчи на майките на новородени бебета в клиниката „Кочо Гложени“ в Тирана. Всичко това идва на фона докато България претърпява срив в ражданията от 81 000 през 2009 г. до 46 000 през 2018 г. Рухването на българската раждаемост е уникално, а албанците с действията си дават урок за бързо включване на „българския реотан“.
Насърчени ще бъдат и земеделците. В сила влезе решение, според което митата от 20 процента за внос на земеделска техника се премахват.
Таксите за студентите са намалени двойно в резултат на масовите студентски протести.
От вчера в Албания е забранен вносът на леки автомобили над 10 години. Казина в страната вече ще има само в хотели с пет звезди, които са извън жилищни квартали.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията