Ирена Георгиева
Slide
Slide

София. Квартира или хотел? Това е първият въпрос, който си задаваме, преди да планираме пътуване. През седмицата обаче в Народното събрание се появи предложение апартаментите и стаите под наем да бъдат категоризирани със звезди, като хотелите. Но след реакция от страна на бранша, звездите отпаднаха.

Как функционира системата за наемане на апартаменти онлайн с днешна дата, провери Милен Ангелов.

Крум Стоилов е един от редовните потребители на платформи за отдаване на жилища под наем като Airbnb. Когато пътува с приятели извън България най-често той се спира на стаи за гости или на цял апартамент. Казва, че резервациите стават бързо и удобно.

„Първо предимство е, че местата са по-евтини, отколкото на хотел да резервираш. Друго също като предимство е, че имаш досег със собственика доста често и може да го разпиташ за места, които искаш да посетиш”, казва Крум Стоилов

Освен, че са бързи и гъвкави, чрез подобни платформи за споделяне на жилища могат да се намерят и добри цени за нощувки.

„Идея си нямам дали са имали регистрация, нямам представа. Имат регистрация в самия сайт, където може да се види. Всеки има достъп до този сайт, всеки може да види мястото, всеки може да види стаята”, допълва Крум

Редовен потребител на платформата Airbnb е и Деси от Пловдив, която отдава своето жилище под наем на туристите, посетили града.

„Основната цел и причина, да отдаваме жилището е да популяризираме Пловдив в България и извън България и да дадем възможност на хората да общуват т.е. това е един социален на предоставяне на туризъм”, разказва Деси

Условията и цената, при които Деси предлага жилището са съобразени с моментното търсене в платформата Airbnb от страна на туристите. А тя като наемодател твърди, че спазва всички изисквания за отдаване.

„Това, което ми е известно считаме, че го спазваме, какво предстои, това също очакваме да разберем”, обясни Деси

В студиото на „Събуди се“ по NOVA, темата коментира и заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева.

„Аз бих искала да успокоя всички, които дават апартаменти под наем чрез електронните платформи, че това, което беше прието през изминалата седмица в Народното събрание е най-лекият режим на регистрация на тези обекти.

По отношение на стаите за гости, искам да направя едно важно уточнение – редът за това стаите за гости да бъдат категоризирани съществува и сега. Дори това предложение, което беше обсъждано предполага и тези стаи да минат на по-лек режим, а именно регистрационен”, каза тя.

„Всички места за настаняване ще бъдат вписани в националния туристически регистър, което ще означава, че те ще бъдат легитимирани. Ще се знае, че в тези места се предлагат туристически услуги“, допълни Георгиева.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията