Slide
Slide
Между 7 и 11 на сто се очаква да поскъпне посрещането на коледните и новогодишните празници заради скока на горивата. Това прогнозира пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
По думите му, най-много ще се оскъпят пътувания, които са били по-евтини миналата година, а по-високобюджетните ще запазят цената си. Поскъпването ще е най-голямо за тези, които не са ползвали екстрите от 1500 лева и нагоре за апартамент, а настаняване в двойна стая в тризвезден хотел.
За двата празника се очаква общо пътуванията на българите да са около 540 000, от които около 110 000 ще са за чужбина. В България ще посрещнат празниците около 130 000 чужденци.
Повечето от пътуванията по Коледа ще са свързани с посещение при близки и роднини, докато около Нова година и между двата празника най-много ще се търсят балнео, спа и уелнес почивки, културен, градски и исторически туризъм.
Сред другите предпочитания за празнично посрещане ще са курортите, които предлагат ски и сноуборд, от тях по-търсени ще са тези, в които има и спа услуги. Ще се търсят и каменни къщи, места, в които се предлага храна на бавен огън, семейни хотели и вили.
Малък дял са хората, които ще посетят за Нова година планински хижи – около 1200 души, каза Драганов.
И тази година българите, които ще посрещат новогодишните празници в чужбина, ще изберат близките дестинации – Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния. Германия, Италия и Испания са най-предпочитани от европейските страни, защото там е най-голямата българска диаспора, коментира Драганов.
За почивка в чужбина по новогодишните празници българинът средно ще изхарчи около 485 лева, а в България – около 275 лева. Чужденците ще похарчат у нас средно около 285 евро.
  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията