София. Еврокомисарят по вътрешен пазар и услуги Тиери Бретон покани вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова на среща на туризма на високо ниво, организирана от Европейската комисия на 12 октомври 2020 година. Двамата проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха актуалната ситуация в туристическия сектор, съобщиха от Министерството на туризма.

Министър Николова заяви, че възстановяването на нормалните нива на входящ туризъм е от изключително значение за сектора. И добави, че българското правителство въведе редица мерки в подкрепа на туризма с цел смекчаване на социално-икономическите последици за туристическия сектор от пандемията COVID-19.

Тя информира г-н Бретон, че още преди летния туристически сезон Министерството на туризма съвместно с Министерството на здравеопазването разработи Указания за функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване c COVID-19 в България, които към днешна дата стриктно се изпълняват и контролират.

В подкрепа на политиката за ограничаване на пандемията от коронавирус Министерство на туризма следи за спазването на мерките във всички туристически обекти в разгара на летния туристически сезон и проверява всеки сигнал, свързан с тяхното нарушаване, уточни вицепремиерът.

От своя страна еврокомисарят коментира, че ситуацията с COVID-19 не е лесна нито в България,  нито в останалата част на Европа. Тази година е изключително трудна за Вашия бранш, особено след като туризмът допринася за голям процент от БВП и за заетостта в България, коментира той.

Г-н Бретон каза още, туристическият бизнес има нужда от подкрепа и именно заради това Европейската комисия предприема стъпки в тази насока.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията