Slide
Slide

Хотели в Кипър обещават атрактивни цени в опит да привлекат местни жители

Никозия. Кипър се бори с шока от икономическите санкции на Евросъюза срещу Русия върху туристическата индустрия, съобщи БНР. През 2019-та – последната година преди Covid пандемията, в Кипър летуваха 800 хиляди руснаци. От началото на тази година на острова са дошли едва 17 хиляди.

Туроператорите се мъчат да компенсират поне част от този отлив с привличане на туристи от Великобритания, Израел, Германия и други европейски страни. Посетителите са вече в пъти повече, отколкото по време на пандемията, но все още са 25 процента по-малко в сравнение с 2019 година.

До пандемията туризмът съставляваше 15 процента от брутния вътрешен продукт – близо 2,7 милиарда евро. Според ресорното министерство в Никозия „изчезването“ на руските туристи ще струва на бранша 600 милиона евро.

Кипърският парламент осъди единодушно руската агресия в Украйна и Никозия подкрепи всички европейски санкции срещу Москва – включително забраната за полети на руски самолети и изключването на руските банки от системата SWIFT.

Хотели в Кипър ще предлагат през август атрактивни цени, ниски за вътрешния пазар, обявиха регионални хотелиерски асоциации. Целта е да се привлекат повече местни жители, след като две правителствени програми, стимулиращи потока им чрез субсидирани от държавата почивки, приключиха в неделя (31 юли). Заетостта в хотелите през пиковия летен месец се очаква да достигне 80-85%, съобщава още БНР.

Цените в хотелите в Кипър са паднали с около 3 до 6%, което означава, че бизнесът е поел поскъпването на електроенергията и инфлацията, без да ги прехвърля върху потребителите, посочиха от Кипърската хотелиерска асоциация.

Сподели публикацията